28. kwietnia w ramach projektu „Edukacja kluczem do sukcesu” w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Przasnyszu odbyły się warsztaty sommelierskie.
Łukasz Kania – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, hotelarskich w jednej z warszawskich szkół, profesjonalny sommelier, barista, barman zapoznał uczniów i uczennice klas gastronomicznych z tajnikami wiedzy o rodzajach win, zasadach ich serwowania oraz doboru win do potraw. Barwnie opowiadał o pracy sommeliera i barmana prezentując sprzęt barmański i jego zastosowanie w praktyce.
Uczestnicy warsztatów mogli też obejrzeć prezentację multimedialną - „Alkohole świata” . Prowadzący warsztaty przybliżył ciekawą pracę kelnera, możliwości rozwoju zawodowego – udział w różnorodnych kursach specjalistycznych w kraju i zagranicą. Dodajmy, iż od września 2011 roku w ZSP otwarty będzie nowy kierunek nauczania w zawodzie technik kelner. Dzięki warsztatom uczniowie i uczennice przasnyskiej szkoły mogli się już przekonać jak atrakcyjny może być to zawód. Widownia żywo reagowała i uczestniczyła czynnie w pokazach i zajęciach praktycznych w doborze i serwowaniu win.
Organizacja warsztatów była współfinansowana przez Unię Europejską ze środków europejskiego Funduszu Społecznego.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
ale JA masz dowcip
Czego jak czego ,ale picia wina nie trzeba uczyć w tej szkole.