
Niezależnie od tego, co serwuje restauracja, kawiarnia bądź bar, klienci oczekują, że zamówienie będzie zrealizowane szybko, a jedzenie będzie apetycznie wyglądać i równie dobrze smakować. Oznacza to, że przed szefem kuchni stoi nie lada wyzwanie. Żeby mógł sprostać oczekiwaniom klientów, potrzebny mu jest dobry sprzęt gastronomiczny.
Podczas planowania zakupu sprzętów do lokalu, musimy się najpierw zastanowić nad tym, do czego nam posłuży i jakiego rodzaju potrawy chcemy serwować. To, co sprawdzi się podczas przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, niekoniecznie będzie pomocne, kiedy chcemy prowadzić kawiarnię. Zatem profil działalności jest pierwszym wyznacznikiem podczas wyboru sprzętu. Co jeszcze jest ważne?
Drugim istotnym aspektem jest powierzchnia kuchni, jej ustawność i to, czy ma podłączenie do gazu, czy będziemy korzystać tylko z prądu. Z jednej strony warto skupiać się na większych sprzętach gastronomicznych, które pozwolą na przyrządzenie większej ilości jedzenia jednocześnie. Z drugiej strony musimy mieć miejsce na szatkowanie, układanie, poruszanie się, więc w małej kuchni z gabarytami sprzętów musimy uważać.
Kiedy już określimy, jakiego rodzaju sprzętów gastronomicznych potrzebujemy, możemy zacząć przyglądać się dostępnym na rynku propozycjom. Zwróćmy uwagę na ich możliwości. Ważne są zarówno podstawowe funkcje, jak i dodatkowe. Często profesjonalne urządzenia zaprojektowane z myślą o ich użytkowaniu w gastronomii są znacznie bardziej zaawansowane, aniżeli te, z jakich korzysta się w domu. Być może da się przygotowywać równocześnie kilka różnych potraw, precyzyjniej ustawiać temperaturę i czas bądź inne parametry wpływające na smak potraw.
Oprócz tego liczy się codzienna wygoda użytkowania, a więc sprzęty gastronomiczne muszą być z materiałów trwałych ze względu na częstą i intensywną eksploatację, a także łatwe w utrzymaniu w czystości.
Tak samo jak w przypadku wielu innych sprzedawanych przedmiotów na temat sprzętu gastronomicznego znajdziemy opinie dotychczasowych użytkowników. Kiedy wybierzemy już poszczególne modele, możemy dowiedzieć się, czy specyfikacja producenta pokrywa się z tym, jakie są spostrzeżenia restauratorów i kucharzy.
Otwierając restaurację bądź bar, nastawiamy się na sukces, a więc dużą liczbę klientów w lokalu każdego dnia. To oznacza, że zakładamy, iż sprzęt gastronomiczny będzie często użytkowany. Może się więc szybciej zużywać i być narażony na ewentualne usterki. Z tego względu wybierając kolejne urządzenia, musimy spojrzeć, jaki jest okres serwisowania, zakres gwarancji itd.
W zależności od profilu działalności firmy potrzebuje ona innych narzędzi, które wspierają pracowników w codziennych czynnościach i wpływają na zyski. W przypadku lokalu gastronomicznego też są urządzenia i sprzęty, w jakie trzeba się zaopatrzyć. Wiedząc, na co zwrócić uwagę podczas zakupu, łatwiej wybrać te, które posłużą przez długi czas i będą wygodne w użytkowaniu.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie