27 listopada 2025 r. uczniowie ZSP im. Wł. St. Reymonta w Chorzelach – Justyna Kacprzak i Adrian Przybyłek z klasy 5 TŻiUG – wzięli udział w prestiżowym konkursie kulinarnym „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Nawojowej. W rywalizacji dziesięciu drużyn gastronomicznych nasi reprezentanci pokazali wysoki poziom umiejętności zawodowych, zdobywając VI miejsce.
„Fantazja z sarny” – udziec sous-vide z rubinowym sosem i carpaccio z buraka
„Leśne grzyby na mchu” – deser z ciasta orzechowego i musu z owoców leśnych
Oba dania zachwyciły jury swoją kreatywnością i estetyką podania, a także umiejętnym wykorzystaniem regionalnych składników.
Udział ZSP Chorzele w wydarzeniu był możliwy dzięki współpracy Powiatów Przasnyskiego i Nowosądeckiego. To przykład działań wspierających promocję szkolnictwa zawodowego i rozwój kompetencji młodzieży. Starostwo Powiatowe w Przasnyszu aktywnie angażuje się w inicjatywy umożliwiające uczniom udział w wydarzeniach o wysokim prestiżu.
Do konkursu uczniów przygotowała pani Monika Kłodowska, kierownik kształcenia praktycznego, której zaangażowanie i wsparcie miały kluczowe znaczenie dla sukcesu drużyny.
Gratulujemy Justynie i Adrianowi świetnego występu oraz godnego reprezentowania szkoły i całego Powiatu Przasnyskiego!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie