Reklama

Staż na hiszpańskiej plantacji

03/04/2009 13:35
W ramach Programu Leonardo da Vinci w styczniu 2009r. 18 uczniów Technikum Rolniczego i Technikum Agrobiznesu Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. mjra H. Sucharskiego w Przasnyszu odbyło 4-tygodniowy staż na plantacji oliwek należącej do Firmy AC Traductores w miejscowości Martos.

Martos to światowy lider produkcji oliwek o dużych tradycjach rolniczych - leży w południowej części Hiszpanii (Andaluzja), w regionie określanym jako Zielony Szlak Oliwny.

Podczas stażu uczniowie zapoznali się z nowymi technologiami i głównymi etapami uprawy oliwek. Sprawdzili jak wygląda przetwórstwo oliwki i wykorzystanie jej do celów spożywczych i przemysłowych. Poznali też zasady organizacji gospodarstw agroturystycznych w rejonie Andaluzji.

Oprócz zajęć praktycznych uczestnicy stażu wzięli udział w kursie języka hiszpańskiego, mieli okazję zwiedzić wiele ciekawych miejsc – np. Cordobę, Jean, poznać inną kulturę i nowych przyjaciół w dalekim – do tej pory egzotycznym – kraju.

Z dużą ciekawością obejrzeli gospodarstwo mleczne, uczestniczyli też w spotkaniach w Stowarzyszeniu Młodych Rolników oraz w Instytucie Badań nad Farmaceutyką i Rolnictwem. Mieli okazję porównać swoje rodzinne gospodarstwa, z tym jak wyglądają i funkcjonują podobne w Hiszpanii. Z relacji uczniów wynika, że nie mamy się czego wstydzić. Dominik, który uczestniczył w projekcie tak opowiada o swoich wrażeniach: Mam bardzo miłe wspomnienia ze stażu w Hiszpanii. Dzięki niemu mogłem poznać zupełnie obcy mi kraj, jakim jest Hiszpania, jej kulturę i historię. Szczególnie miłe wspomnienia mam o samych ludziach tam mieszkających, są oni bardzo mili i nastawieni przyjaźnie do wszystkich. Odczułem to wiele razy, zarówno od pracowników AC Traductores oraz na plantacji, jak również podczas licznych spacerów po mieście ze strony zupełnie obcych ludzi. Bardzo zachwyciła mnie tamtejsza kultura, która jest bardzo zróżnicowana. Nigdy wcześniej nie widziałem takiej mozaiki kulturowej. Podczas stażu mogłem poznać również rolnictwo hiszpańskie, które bardzo różni się od naszego. Poznałem również proces uprawy i przetwórstwa oliwek, instytucje wspierające rolnictwo oraz zasady ich działania. Mam nadzieję że w przyszłości będę mógł wykorzystać wiedzę jaką zdobyłem.

Opiekunami uczniów podczas stażu były nauczycielki ZSP: Elżbieta Rabel i Magdalena Prekiel. Koordynacją projektu zajmowały się Krystyna Soliwodzka i Małgorzata Sobiesiak.


Zobacz zdjęcia z pobytu uczniów na plantacji oliwek w Hiszpanii:


Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    - niezalogowany 2009-04-04 13:54:41

    lepsza od KENA pod kazdym względem!!!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    - niezalogowany 2009-04-03 15:07:21

    porządna szkoła,Brawa dla nauczycieli

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do