Podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego, Diecezji Płockiej i Ziemi Przasnyskiej dokonano wręczenia odznaczeń państwowych i branżowych a także rozstrzygnięto konkursy oraz wręczono nagrody najlepszym rolnikom i absolwentom powiatu przasnyskiego.
ZOBACZ ZDJĘCIA
Odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa” otrzymali :
1. Jarosław Krzykowski Pan Jarosław Krzykowski jest aktywny społecznie. W latach 2010-2014 pełnił funkcję radnego gminy Przasnysz. Uczestniczy w promowaniu wiedzy rolniczej przez dzielenie się własnymi doświadczeniami, a także wynikami współpracy z jednostkami naukowymi. Z inicjatywy Pana Jarosława wspólnie z siedmioma rolnikami utworzona została Grupa Producencka „Zdrowe mleko”. Grupa działa do dnia dzisiejszego. Ponadto jest laureatem ogólnopolskiego konkursu „Najbardziej Innowacyjny Młody Rolnik 2009 roku”. Pan Jarosław pracuje w gospodarstwie od 1995r.
2. Bogdan Kazimierz Olszewski Pan Bogdan Kazimierz Olszewski zamieszkały w miejscowości Rudno Jeziorowe, gmina Krzynowłoga Mała jest emerytem. Pytany od kiedy prowadzi gospodarstwo rolne odpowiada, że od urodzenia. W 1962 roku przejął gospodarstwo rolne po teściach sukcesywnie je powiększał i udoskonalał. Był prekursorem wprowadzania nowych technik i technologii produkcji na wsi. Chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami z lokalną społecznością. W latach 1978 do 1990 był Prezesem Związku Owczarstwa Polskiego w Ostrołęce. W roku 1993 przekazał gospodarstwo synowi. Od 19 lat jest aktywnym radnym Rady Gminy w Krzynowłodze Małej. Jest otwarty na wszystkie inicjatywy społeczne i charytatywne.
3. Teresa Gładek Pani Teresa Gładek rzetelnie pełni funkcje sołtysa wsi Stegna od 11 lat. Czynnie związana jest ze społecznością lokalną i rolnikami, nie tylko sołectwa ale i całej gminy. Wspólnie z mężem od 28 lat prowadzi gospodarstwo rolne. Angażuje się w pomoc najbardziej potrzebującym rodzinom w gminie.
4. Benedykt Tomaszewski Pan Benedykt Tomaszewski jest członkiem Powiatowej Rady Izb Rolniczych oraz Powiatowej Rady Zatrudnienia, opracował konstrukcję płyty gnojowej, o której pisano w miesięcznikach rolniczych „Farmer”, „Top Agrar” i „Chów zwierząt”, współpracował z wykładowcami i studentami SGGW, umożliwiając studentom prowadzenie badań oraz zasięgnięcie informacji o swoim gospodarstwie. Pan Benedykt prowadził gospodarstwo rolne od 1975 r. do 2016r.
5. Konrad Smoliński Pan Smoliński pracuje na stanowisku Prezesa Spółdzielni Mleczarskiej „Mazowsze” w Chorzelach od 1996 roku. W tym okresie przyczynił się do rozwoju produkcji, zwiększenia eksportu produktów mleczarskich na rynkach zagranicznych oraz stworzenia opłacalności produkcji mleka dla rolników gm. Chorzele i gmin sąsiednich.
6. Robert Dziliński Pan Robert jest członkiem Mazowieckiej Izby Rolniczej od 2007r. i jako jej członek czynnie uczestniczył w dotychczasowych pracach komisji ds. szacowania szkód w gospodarstwach rolnych spowodowanych niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi na terenie gminy Krasne. Od stycznia 2000 r. jest Przewodniczącym Komisji Rewizyjnej Gminnej Spółki Wodnej w Krasnem, czynnie uczestniczy w Walnym Zgromadzeniu Delegatów i innych spotkaniach spółki, a także aktywnie bierze udział w rozwiązywaniu wszystkich problemów dotyczących zalewanych pół i niedrożności melioracji oraz ogólnie pojętego rozwoju gminnej spółki wodnej. Ponadto Pan Dziliński od 1978 r. prowadzi gospodarstwo rolne ukierunkowane na produkcję roślinną. Jest osobą lubianą, cenioną i powszechnie szanowaną.
7. Bogdan Dzieliński Pan Bogdan Dzieliński od szeregu lat czynnie działa społecznie: tj. w Kole Łowieckim, jest gospodarzem terenu łowieckiego i strażnikiem lasu oraz zajmuje się dokarmianiem zwierzyny leśnej jak również dba o stan techniczny istniejących w obwodzie urządzeń łowieckich. Chętnie dzieli się swoją wiedzą i praktyką poprzez organizowanie szkoleń i propagowanie nowatorskich odmian upraw. Prowadzi poletka doświadczalne. Czynnie angażuje się w organizację spotkań integracyjnych społeczności lokalnej.
Podczas dożynek przeprowadzono i rozstrzygnięto konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy. Pierwsze miejsce zajął powiat radomski, drugie miejsce przypadło dla Nowego Dworu Mazowieckiego, zaś trzecie miejsce dla powiatu ostrołęckiego.
To nie koniec wręczania nagród. Rozdano nagrody i dyplomy ufundowane przez Samorząd Województwa Mazowieckiego w wojewódzkim etapie konkursu Polski Producent Żywności.
- W tegorocznej edycji do rywalizacji w etapie wojewódzkim konkursu „Polski Producent Żywności” stanęło 16 firm z branży mięsnej, mleczarskiej, owocowej, zbożowej i innych. Komisja konkursowa złożona z przedstawicieli Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Mazowieckiej Izby Rolniczej, Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie oceniła dostarczone produkty biorąc pod uwagę: walory smakowe, oryginalność produktu. Po ocenie zaprezentowanych produktów, analizie kart zgłoszeniowych oraz dyskusji, w głosowaniu nominację do edycji ogólnopolskiej „Polski Producent Żywności” otrzymało 7 firm – poinformował Hubert Politowski, prowadzący dożynki.
1. Wyroby mięsne – Regionalne Małgorzata Kwiatkowska Firma Wyroby Mięsne – Regionalne Małgorzata Kwiatkowska istnieje na rynku od 1991 roku. Jest to mały, rodzinny zakład mieszczący się w północnej części Mazowsza, którego właścicielem jest Małgorzata Kwiatkowska. Zakład od początku istnienia działa w branży mięsnej. Od 2004 roku firma zajmuje się produkcją wędlin wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Wyroby wytwarzane są w oparciu o staropolskie i regionalne receptury.
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach Mleczarnia zlokalizowana jest około 90 km na wschód od Warszawy, we wschodniej części województwa mazowieckiego. Szczególny nacisk stawiają na zacieśnienie współpracy z rolnikami pod kontem poszerzenia rejonu skupu surowca z czystego ekologicznie regionu. Dzisiaj Okręgowa Spółdzielnia mleczarska w Siedlcach kontynuuje tradycję ruchu spółdzielczego z nowoczesną organizacją i najnowszą technologią produkcji. W oparciu o własną bazę transportową jesteśmy wstanie dotrzeć w każdy zakątek Polski w ustalonym terminie.
3. Tradycyjne Gospodarstwo Rolne Dariusza i Wioletty Marcinowskich z Puszczy Mariańskiej to producent regionalnych i tradycyjnych produktów we własnym gospodarstwie między innymi: ryb wędzonych, likieru jajecznego, makaronu radziwiłłowskiego, past rybnych, różnego rodzaju chleba w tym chleba razowego radziwiłłowskiego.
4. Zielono Mi - Agnieszka Jarosińska Gospodarstwo Ogrodnicze Borówki Amerykańskiej zostało założone w 1989 roku we wsi Grzędy obok Tarczyna. Początkowo produkowane były tylko owoce. Od 1995 r. zajmuje się również sadzonkami, natomiast od 2016 roku rozpoczęli produkcję przetworów z borówki. W swojej ofercie posiadają soki, niskosłodzone konfitury, a także konfiturę bez dodatku cukru. Ich produkty są wytwarzane tradycyjnie, na podstawie domowych receptur bez sztucznych dodatków i konserwantów.
5. Allnet Sp. z o.o. Anna Zaniewicz-Klimiuk to rodzinna Pracownia Cukiernicza z tradycjami. Specjalizują się w regionalnych i ekologicznych wypiekach. Zajmują się również eksportem świeżych owoców, głównie świeżymi jabłkami. Ich markowym produktem jest Sękacz Zaniewicza. Jest to tradycyjny, ekologiczny produkt, którego historia wywodzi się ze wschodnich rubieży Polski - Południowego Podlasia. W starych dokumentach odnajdziemy informację, że tradycja tworzenia kulinarnego arcydzieła znana już była w XIV wieku. Sękacz Zaniewicza jest przyrządzany ręcznie przez naszych wykwalifikowanych cukierników na autentycznej – tradycyjnej XIX wiecznej recepturze.
6. Krzysztof Kowalski właściciel Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „Kowalski”, który jest producent oleju lnianego i rzepakowego tłoczonego na zimno. Jest to olej najlepszy do sałatek i surówek o bursztynowej barwie, specyficznym smaku i o różnych walorach prozdrowotnych. Nasiona lnu i rzepaku wykorzystywane do produkcji oleju pochodzą z własnego gospodarstwa.
7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu to firma z tradycjami – istnieje od 1927 roku. Jest przedsiębiorstwem wyróżniającym się niezwykłą dynamiką rozwoju, umiejętnie łączącym bogate tradycje z najnowocześniejszymi technologiami. Siedziba firmy zlokalizowana jest w północno-zachodniej części Mazowsza słynącej z nieskazitelnie czystego środowiska.
Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Państwową Inspekcją Pracy w roku 2017 przeprowadziła XV edycję Ogólnokrajowego Konkursu pn. „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”. Konkurs przebiegał pod honorowym patronatem Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy. Głównym celem konkursu była promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwach rolnych.
I miejsce - gospodarstwo Państwa Marioli i Roberta Zapaśników z Wysoczyna w gminie Sobienie Jeziory w Powiecie otwockim. Państwo Zapaśnik prowadzą gospodarstwo rolne o profilu sadowniczym z nastawieniem na produkcję jabłek.
II miejsce – gospodarstwo Państwa Małgorzaty i Mariusza Sałków z Błazin Górnych w gminie Iłża Powiatu radomskiego. Państwo Sałek prowadzą uprawę szklarniową warzyw (ogórków) oraz uprawę zbóż na areale 12 ha. Gospodarstwo powstało w roku 2007 kiedy to Państwo Sałek skorzystali z programu „Młodego Rolnika”. Uprawa szklarniowa ogórka to 2,2 ha szklarni, z której rocznie otrzymywanych jest około 2 tyś ton warzywa. Sprzedaż ogórka prowadzona jest w oparciu o hurtownie oraz sklepy sieciowe.
III miejsce – gospodarstwo Państwa Grażyny i Józefa Maślanych znajdujące się w miejscowości Dzierzążnia w gminie Nowy Duninów Powiatu płockiego. Państwo Maślany prowadzą gospodarstwo o profilu mlecznym (40 krów i 56 sztuk jałowizny). Mleko oddawane jest do Bakomy. Powierzchnia gospodarstwa to 44 ha ziem własnych i 40 hektarów dzierżaw.
W związku z tym, że były to także dożynki powiatu przasnyskiego wręczono puchary i dyplomy dla najlepszych rolników z tego terenu.
Gmina i miasto Chorzele
Marianna i Kazimierz Siedleccy zam. w miejscowości Zagaty. Państwo Siedleccy prowadzą gospodarstwo rolne o pow. 80 ha, w tym 30 ha dzierżawią. W gospodarstwie tym utrzymują 86 szt. bydła w tym 44 krowy. Ogólna produkcja mleka to 378 tys. kg.
Alfred Piotr Rybiński zam. w miejscowości Opaleniec. Pan Rybiński prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni ok. 200 ha oraz dzierżawi 40 ha użytków zielonych. Utrzymuje stado bydła w ilości 300 szt. w tym 40 krów dojnych. W ubiegłym roku Pan Rybiński wyprodukował ok. 100 tys. kg mleka.
Gmina Czernice Borowe
Wioletta i Robert Ślubowscy zam. w miejscowości Pawłówko. Państwo Ślubowscy prowadzą gospodarstwo rolne o pow. 18,94 ha własnych gruntów położonych na terenie gminy oraz 7 ha położonych na terenie gminy Dzierzgowo. Głównym kierunkiem produkcji w gospodarstwie jest hodowla świń. Ogółem rocznie z gospodarstwa sprzedawanych jest 6.000 sztuk tuczników
Iwona i Tomasz Janas zam. w miejscowości Nowe Czernice. Państwo Janas prowadzą gospodarstwo rolne o pow. 43,27 ha własnych gruntów oraz około 10 ha gruntów dzierżawionych. Głównym kierunkiem produkcji w gospodarstwie jest hodowla bydła mlecznego. Pogłowie liczy ogółem 85 szt., w tym 55 szt. krów dojnych. Roczna wydajność od jednej krowy wynosi 9 tys. litrów. Uprawiają głównie pszenicę, kukurydzę, rzepak, koniczynę i użytki zielone.
Gmina Jednorożec
Monika i Michał Kobylińscy, zam. w miejscowości Ulatowo-Pogorzel. Państwo Kobylińscy posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni 52 ha nastawione na produkcję mleka. Obecnie mają 80 szt. bydła, w tym 45 krów dojnych.
Milena i Mariusz Goś zam. w miejscowości Obórki. Państwo Goś posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni81 ha nastawione na produkcję mleka. Obecnie mają 100 szt. bydła, w tym 70 krów dojnych.
Gmina Krasne
Marzena i Piotr Długołęccy zam. w miejscowości Zielona. Państwo Długołęccy posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni 44 ha, ponadto dzierżawią 12 ha gruntów rolnych. Obecnie utrzymują 40 krów dojnych. Ponadto prowadzą produkcję brojlera kurzego, aktualnie w 1 budynku o łącznej obsadzie 25 tys. szt., przy czym planują rozszerzenie produkcji.
Bogusława i Andrzej Nałęcz zam. w miejscowości Bartołdy. Państwo Nałęcz są właścicielami gospodarstwa rolnego o powierzchni 37 ha. Specjalizują się w produkcji brojlera kurzego o łącznej obsadzie 100 tys. szt. , przy czym planują rozszerzenie produkcji.
Gmina Krzynowłoga Mała
Aldona i Sławomir Ostrowscy zam. w miejscowości Kaki Mroczki. Państwo Aldona i Sławomir Ostrowscy prowadzą gospodarstwo rolne od 1994 roku. Państwo Ostrowscy posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni 48,52 ha, w tym 36,52 ha użytków rolnych. W gospodarstwie uprawia się pszenżyto, kukurydzę, żyto, mieszankę zbożową i użytki zielone. Produkcja rolnicza ukierunkowana jest na chów bydła. W chwili obecnej Państwo Ostrowscy posiadają 90 sztuk bydła, w tym 50 szt. krów mlecznych.
Artur i Małgorzata Bojaronus zam. w miejscowości Świniary. Państwo Małgorzata i Artur Bojaronus prowadzą gospodarstwo rolne od 2003 roku. Państwo Bojaronus posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni 17,95ha, w tym 13,53 ha użytków rolnych. W gospodarstwie uprawia się pszenżyto, owies i kukurydzę. Produkcja rolnicza ukierunkowana jest na chów bydła. W chwili obecnej Państwo Bojaronus posiadają 60 sztuk bydła, w tym 30 szt. krów mlecznych
Gmina Przasnysz
Jadwiga i Andrzej Czapliccy zamieszkali w miejscowości Dębiny. Państwo Czapliccy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 150 ha. Gospodarstwo jest nastawione na produkcję zwierzęcą – chów bydła mlecznego i opasowego oraz produkcję roślinną. Obecnie mają 260 szt. bydła, w tym 115 krów dojnych.
Katarzyna i Andrzej Mórawscy zamieszkali w miejscowości Golany. Państwo Mórawscy prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 54 ha o specjalizacji zwierzęcej i roślinnej. Wartość hodowlana zwierząt oceniana jest od 1960 r. Aktualnie stado liczy ok. 70 szt. bydła. Średnia wydajność od krowy wynosi 11641 kg mleka.
Miasto Przasnysz
Joanna i Grzegorz Niestępscy zam. ul. Mirowska 36 Przasnysz. Państwo Niestępscy prowadzą gospodarstwo rolne o łącznej pow. 154 ha, w tym grunty dzierżawione 58 ha. Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła mlecznego. Aktualnie stado podstawowe liczy 300 szt., w tym ok. 100 szt. krów dojnych. główną produkcją gospodarstwa jest mleko. Roczna produkcja kształtuje się na poziomie ponad 1 mln. litrów mleka.
Katarzyna i Marek Tomaszewscy zam. ul. Rostkowska Przasnysz. Państwo Tomaszewscy posiadają gospodarstwo rolne o pow. 70 ha, w tym użytki własne to 35 ha zaś pozostałe są gruntami dzierżawionymi. Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła mięsnego. W chwili obecnej w gospodarstwie jest 80szt. bydła.
Ostatnie dyplomy zostały wręczone dla najlepszych absolwentów Szkół Powiatu Przasnyskiego.
Liceum Ogólnokształcącego im. Komisji Edukacji Narodowej w Przasnyszu Paulina Łazicka (582 pkt.) Jakub Wójcik (557 pkt.) Kinga Sadkowska (549 pkt.) Beata Kowalska (544 pkt.) Klaudia Zbielska (544 pkt.)
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Stanisława Reymonta w Chorzelach Monika Orzoł (536 pkt.)
Liceum Ogólnokształcącego w Jednorożcu Weronika Rogowska (532 pkt.)
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przasnyszu im. Majora H. Sucharskiego w Przasnyszu Karolina Szlaga (495 pkt.) Marcin Krzemiński (485 Pkt.) Kamil Głodkowski (444 pkt.) Adam Szulak (442 pkt.)
Uczniowie szkół gm. Przasnysz:
1. Julita Maria Głodkowska – kl. III gimnazjum – średnia ocen 5,39; wyniki egzaminu gimnazjalnego (matematyka – 100%, j. angielski poziom podstawowy – 100%, j. angielski poziom rozszerzony – 100%, j. polski – 97%); I miejsce w XIV edycji mazowieckiego konkursu „Smak ekologicznej żywności”, wolontariat na rzecz Fundacji Bank Żywności w Ciechanowie.
2. Szymon Krawczyk kl. III gimnazjum – średnia ocen 5,39; wyniki egzaminu gimnazjalnego (matematyka – 100%, j. rosyjski poziom podstawowy – 100%); finalista diecezjalnego konkursu wiedzy religijnej „Benedictus”; wolontariat na rzecz Fundacji Bank Żywności w Ciechanowie.
3. Konrad Golanowski kl. III TR – I miejsce - okręgowa XLI edycji Olimpiady wiedzy i umiejętności rolniczych Blok: Produkcja Roślinna, finalista centralnej XLI edycji Olimpiady wiedzy i umiejętności rolniczych w bloku Produkcja Roślinna.
-------------------------- Prosimy o nie kopiowanie artykułów z eprzasnysz.pl na inne strony. ePrzasnysz.pl - najwięcej informacji z regionu!
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Dlaczego w miastach zatrudnia się pracowników i odprowadza składki ZUS i US a na wiochach w znakomitej większości ,prawie w 100% zatrudnia się na czarno parobków ?
odpowiedz
Zgłoś wpis
- niezalogowany
2017-08-31 07:07:26
to co jest wytwarzane na polach to trucizna naszpikowana chemią , umierają i chorują coraz młodsi ludzie a to za sprawą jedzenia .nie liczy się jakość a ilość , aby więcej z hektara , nawozy i opryski tonami lecą ...wszystko w imię medalu i dyplomu .kiedyś mówiło się ,że najlepiej wyrzezbieni bez chodzenia na siłownię byli chłopaki właśnie z gospodarek .teraz to się takie bąble okrągłe porobiły od tej chemii i mechanizacji ....
odpowiedz
Zgłoś wpis
Podziel się swoją opinią
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Dlaczego w miastach zatrudnia się pracowników i odprowadza składki ZUS i US a na wiochach w znakomitej większości ,prawie w 100% zatrudnia się na czarno parobków ?
to co jest wytwarzane na polach to trucizna naszpikowana chemią , umierają i chorują coraz młodsi ludzie a to za sprawą jedzenia .nie liczy się jakość a ilość , aby więcej z hektara , nawozy i opryski tonami lecą ...wszystko w imię medalu i dyplomu .kiedyś mówiło się ,że najlepiej wyrzezbieni bez chodzenia na siłownię byli chłopaki właśnie z gospodarek .teraz to się takie bąble okrągłe porobiły od tej chemii i mechanizacji ....