W niedzielę, 31 sierpnia, podczas Dożynek Województwa Mazowieckiego i Diecezji Płockiej w Płońsku, Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” zdobyło I miejsce w etapie wojewódzkim konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”!
Nasze KGW zachwyciło jury wyjątkową potrawą – „Raki po polsku – derte koty”. To danie ma swoją długą historię – niegdyś raki były stałym elementem kuchni w Zakociu i okolicznych wsiach. Jeszcze w latach 70. jadano je w dużych ilościach, a dzieci łowiły je w rzece Morawce, by wymieniać u karczmarza na słodkie przysmaki. Dziś mieszkańcy starają się przywrócić raki do swojej rzeczki, dbając o tradycję i lokalne dziedzictwo kulinarne.
KGW Zakocie:
„Raki były stałym elementem menu mieszkańców tych wiosek. Niebawem staraniem mieszkańców sołectwa Zakocie zawitają ponownie do naszej rzeczki w większej ilości”.
Do gratulacji dołączyła się również Wójt Gminy Przasnysz, Grażyna Wróblewska:
„Jako włodarz jestem bardzo dumna z dokonań KGW. Zakocie jest wspaniałym przykładem integracji społeczności kilku miejscowości: Zakocia, Wygody, Karbówka, Patołęki i innych. Mieszkańcy potrafią razem tworzyć nowe jakości i wspaniale się bawić. Za tydzień Stadion Narodowy – trzymam kciuki i pękam z dumy!”.
Serdecznie gratulujemy naszym wspaniałym gospodyniom i życzymy dalszych sukcesów na kolejnym etapie konkursu!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie