Już wkrótce może dojść do zaostrzenia unijnych przepisów dotyczących oszałamiania i uboju bydła, świń oraz drobiu w rzeźniach. Eksperci Komisji chcą dokonać określenia nowych kryteriów oszałamiania oraz uboju zwierząt dla rzeźni, np. definiując ogólne parametry stosowania elektryczności podczas uboju świń, czy też gazu podczas uboju ptactwa.
Komisja nie ma zamiaru wprowadzać zakazu żadnej z metod uboju, pomimo tego że część naukowców z rezerwą odnosi się do stosowania dwutlenku węgla podczas uboju świń oraz drobiu. Propozycja zmian będzie raczej zawierała ograniczenie stosowania pewnych technik. Rzeźnie będą zobligowane do większego monitoringu i efektywności prawidłowego działania technik oszałamiania zwierząt, co ma zapewnić, że zwierzęta nie będą budziły się przed ubojem. Ostrzejsze przepisy będą dotyczyły szkoleń, a przeszkolony personel otrzyma świadectwa na okres maksymalnie pięciu lat zanim nastąpi kolejna weryfikacja. Unijne rządy będą musiały także stworzyć centra badawcze, które wesprą inspektorów kontrolujących rzeźnie.
Oczekuje się, że unijni ministrowie będą debatować nad ewentualnymi zmianami w obowiązującym prawodawstwie dotyczącym uboju zwierząt w dalszej części roku. Zdaniem Komisji nowe przepisy przyczynią się do zapewnienia większego bezpieczeństwa dla zwierząt, jak również wpłyną na polepszenie jakości mięsa, a także zagwarantują lepsze warunki zdrowia i bezpieczeństwa pracy w rzeźniach. Każdego roku w krajach Wspólnoty ubijanych jest blisko 360 mln sztuk świń, owiec, kóz oraz bydła, a także kilka miliardów indyków oraz kurczaków.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie