
18 października obchodziliśmy w naszym przedszkolu Światowy Dzień Warzyw i Owoców.
Głównym celem zajęć było zachęcenie dzieci do spożywania warzyw i owoców. Wspomniane święto było też okazją do stworzenia owocowych szaszłyków oraz soku marchwiowo - jabłkowego. Zarówno produkcja jak i konsumpcja szaszłyków wyszła dzieciom doskonale. Dzieci w mgnieniu oka zjadły owocowe przekąski.
Święto było poprzedzone cyklem zajęć nt. zdrowego odżywiania.
W tygodniu odwiedziła nas też pani pielęgniarka Barbara Kruszewska. Pani Basia opowiedziała dzieciom na czym polega jej praca, zaprezentowała atrybuty jakimi posługuje się w codziennej pracy, przekazała też informacje jak dbać o zdrowie i higienę, zapoznała dzieci z piramidą zdrowego odżywiania. Przedszkolaki uczyły się jak opatrzyć ranę, założyć opaskę uciskową zmierzyć ciśnienie, zrobić zastrzyk, przy pomocy stetoskopu wysłuchiwały bicia serca.
Bardzo dziękujemy pani pielęgniarce za przekazaną wiedzę i życzymy dużo zdrowia.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie