
W dniach 23-24 kwietnia w ramach projektu "zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Powiatowych im.mjra H.Sucharskiego w Przasnyszu uczestniczyli w kursie baristy.
Celem szkolenia było zdobycie podstawowych wiadomości teoretycznych na temat kawy oraz praktyczna nauka przygotowania czarnego naparu oraz kaw mlecznych jako przygotowanie do zawodu baristy.
Dzień I – to teoria i ćwiczenia.
1. Alternatywne metody parzenia kawy
2. Przygotowanie poprawnego espresso
3. Przygotowywanie koktajli na bazie espresso
4. Różne metody teksturowania mleka
5. Elementy Latte Art - sztuka rysowania mlekiem
Najwięcej wrażeń i radości dostarczyło parzenie kawy przez uczestników.
Dzień II – to praktyka
- prawidłowe przygotowanie espresso,
- alternatywne metody parzenia kawy (Drip, French Press, Aeropress, Cold Drip, Cold Brew)
- gatunki kaw na świecie - różnice sensoryczne,
- metody parzenia kaw na świecie,
- woda - wpływ wody na napar,
- grubość mielenia ziarna i jego wpływ na napar
- teksturowanie mleka,
- latte art.
A wszystkie te ćwiczenia na profesjonalnym sprzęcie, którym mogą się pochwalić najlepsze kawiarnie
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie