Reklama

Przygotowywali się do zawodu baristy

05/05/2022 16:00

W dniach 23-24 kwietnia w ramach projektu "zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego" uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Powiatowych im.mjra H.Sucharskiego w Przasnyszu uczestniczyli w kursie baristy.

Celem szkolenia było zdobycie podstawowych wiadomości teoretycznych na temat kawy oraz praktyczna nauka przygotowania czarnego naparu oraz kaw mlecznych jako przygotowanie do zawodu baristy.

Dzień I – to teoria i ćwiczenia.

1. Alternatywne metody parzenia kawy

2. Przygotowanie poprawnego espresso

3. Przygotowywanie koktajli na bazie espresso

4. Różne metody teksturowania mleka

5. Elementy Latte Art - sztuka rysowania mlekiem

Najwięcej wrażeń i radości dostarczyło parzenie kawy przez uczestników.

Dzień II – to praktyka

- prawidłowe przygotowanie espresso,

- alternatywne metody parzenia kawy (Drip, French Press, Aeropress, Cold Drip, Cold Brew)

- gatunki kaw na świecie - różnice sensoryczne,

- metody parzenia kaw na świecie,

- woda - wpływ wody na napar,

- grubość mielenia ziarna i jego wpływ na napar

- teksturowanie mleka,

- latte art.

A wszystkie te ćwiczenia na profesjonalnym sprzęcie, którym mogą się pochwalić najlepsze kawiarnie

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do