Reklama

Przewidywane zmiany spożycia żywności w 2009 roku

26/01/2009 22:22
W 2009 roku uwarunkowania rynkowe dla konsumentów żywności będą mniej korzystne niż w roku poprzednim. Spodziewana stabilizacja cen żywności na stosunkowo wysokim poziomie, spowolnienie dynamiki wzrostu dochodów ludności, w tym zwłaszcza utrzymującej się z pracy najemnej  i przypuszczalnie wyższy niż w 2008 roku wzrost cen usług bytowych mogą wpłynąć na ograniczenie spożycia.

Należy się liczyć z istotnymi zmianami jego struktury pod wpływem zróżnicowanej podaży i cen na rynkach poszczególnych produktów. Przewiduje się, że w 2009 roku, w wyniku obniżenia produkcji i podaży mleka, jego spożycie ulegnie redukcji. Utrzyma się, obserwowana od 2006 roku, spadkowa tendencja spożycia cukru. Obniży się konsumpcja produktów zbożowych oraz ryb i przetworów rybnych. Do nowych zbiorów będzie prawdopodobnie malała konsumpcja ziemniaków. Bilansowa konsumpcja warzyw i jaj będzie podobna do notowanej w 2008 roku. Stabilna będzie całkowita konsumpcja mięsa. Na takim samym, jak w 2008 roku, poziomie ukształtuje się konsumpcja mięsa wołowego, przy spadku spożycia wieprzowiny i wzroście spożycia drobiu. Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji tłuszczów wieprzowych, przy stabilizacji spożycia masła. Przypuszczalnie wzrośnie także spożycie owoców, przy założeniu, że ich plony i zbiory nie będą niższe niż w 2008 roku.

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do