W 2009 roku uwarunkowania rynkowe dla konsumentów żywności będą mniej korzystne niż w roku poprzednim. Spodziewana stabilizacja cen żywności na stosunkowo wysokim poziomie, spowolnienie dynamiki wzrostu dochodów ludności, w tym zwłaszcza utrzymującej się z pracy najemnej i przypuszczalnie wyższy niż w 2008 roku wzrost cen usług bytowych mogą wpłynąć na ograniczenie spożycia.
Należy się liczyć z istotnymi zmianami jego struktury pod wpływem zróżnicowanej podaży i cen na rynkach poszczególnych produktów. Przewiduje się, że w 2009 roku, w wyniku obniżenia produkcji i podaży mleka, jego spożycie ulegnie redukcji. Utrzyma się, obserwowana od 2006 roku, spadkowa tendencja spożycia cukru. Obniży się konsumpcja produktów zbożowych oraz ryb i przetworów rybnych. Do nowych zbiorów będzie prawdopodobnie malała konsumpcja ziemniaków. Bilansowa konsumpcja warzyw i jaj będzie podobna do notowanej w 2008 roku. Stabilna będzie całkowita konsumpcja mięsa. Na takim samym, jak w 2008 roku, poziomie ukształtuje się konsumpcja mięsa wołowego, przy spadku spożycia wieprzowiny i wzroście spożycia drobiu. Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji tłuszczów wieprzowych, przy stabilizacji spożycia masła. Przypuszczalnie wzrośnie także spożycie owoców, przy założeniu, że ich plony i zbiory nie będą niższe niż w 2008 roku.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie