W wyniku spadku pogłowia i dostaw żywca wieprzowego do skupu zmniejszyły się uboje trzody i produkcja wędlin. Rosną natomiast uboje bydła i cieląt oraz produkcja konserw, wyrobów podrobowych, garmażeryjnych i dań gotowych. IERiGŻ ocenia, że tendencje te utrzymają się do końca br., jak również w 2009 roku.
Przetwórstwo żywca wieprzowego
Zmiany te nie są korzystne dla przemysłu mięsnego, gdyż pomimo wzrostu cen zbytu maleją zyski i obniżają się wskaźniki rentowności, płynności finansowej oraz aktywności inwestycyjnej, chociaż nadal są wyższe niż przed akcesją. IERiGŻ ocenia, że w II połowie br. nie ulegną już one istotnemu pogorszeniu, ponieważ przy prawdopodobnym wzroście cen zbytu i cen detalicznych mięsa oraz jego przetworów ceny surowca nie powinny już rosnąć.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie