Reklama

Przetwórstwo żywca wieprzowego

01/11/2008 11:55
W wyniku spadku pogłowia i dostaw żywca wieprzowego do skupu zmniejszyły się uboje trzody i produkcja wędlin. Rosną natomiast uboje bydła i cieląt oraz produkcja konserw, wyrobów podrobowych, garmażeryjnych i dań gotowych. IERiGŻ ocenia, że tendencje te utrzymają się do końca br., jak również w 2009 roku.

Przetwórstwo żywca wieprzowego

Zmiany te nie są korzystne dla przemysłu mięsnego, gdyż pomimo wzrostu cen zbytu maleją zyski i obniżają się wskaźniki rentowności, płynności finansowej oraz aktywności inwestycyjnej, chociaż nadal są wyższe niż przed akcesją. IERiGŻ ocenia, że w II połowie br. nie ulegną już one istotnemu pogorszeniu, ponieważ przy prawdopodobnym wzroście cen zbytu i cen detalicznych mięsa oraz jego przetworów ceny surowca nie powinny już rosnąć.

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do