Aż troje uczniów ze szkół z terenu gminy Przasnysz znalazło się w gronie laureatów kolejnego konkursu mazowieckiego „Smak ekologicznej żywności”, koordynowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego. Szczególne gratulacje należą się Julicie Głodkowskiej ze szkoły podstawowej w Lesznie, która wygrała swoją kategorię wiekową.
Dlaczego w rolnictwie ekologicznym nie stosuje się pestycydów? Które odpady można wykorzystać do procesu kompostowania? Co powinno się znaleźć na etykiecie produktu ekologicznego? Właśnie takie pytania znalazły się w teście finałowym konkursu. Finał zabawy przeprowadzono 25 czerwca w Warszawie. Rozwiązywanie przygotowanych zadań trwało godzinę, a sam test składał się z 33 pytań zamkniętych oraz z 3 pytań otwartych.
W finale wystąpiło kilkoro reprezentantów naszej gminy. Wspomniana już Julita wygrała rywalizację szkół podstawowych. Warto jednak podkreślić, że w tej samej kategorii trzecie miejsce zajęła Natalia Krzykowska ze szkoły w Obrębie, już zresztą po raz drugi w swojej „karierze” – rok temu w tym samym konkursie również była trzecia. Z kolei trzecie miejsce wśród gimnazjalistów zajęła Alicja Sadowska z gimnazjum w Lesznie, która w 2013 roku wygrała swoją kategorią. Tegoroczne wyniki są więc potwierdzeniem dobrych efektów nauczania w naszych szkołach.
Oto pełne wyniki konkursu (źródło: www.mazovia.pl):
szkoły podstawowe:
1 miejsce Julita Głodkowska, Szkoła Podstawowa w Lesznie 2 miejsce Maria Oleksiak, Szkoła Podstawowa w Ostrówku 3 miejsce Natalia Krzykowska, Szkoła Podstawowa w Obrębie
gimnazja:
1 miejsce Katarzyna Ziemek, Zespół Szkół nr 1 w Goworowie 2 miejsce Dorota Romańczuk, Gimnazjum w Sterdyni 3 miejsce Alicja Sadowska, Publiczne Gimnazjum w Lesznie
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie