Reklama

Kiedyś eksportowaliśmy cukier dziś importujemy

27/02/2009 09:05
Byliśmy dużym eksporterem cukru, teraz musimy importować przynajmniej 200 tysięcy ton rocznie. W mało optymistycznych nastrojach podsumowali zakończoną właśnie kampanię cukrownicy.

Unijna reforma rynku cukru wywróciła wszystko do góry nogami. Obniżono ceny gwarantowane obcięto unijne limity produkcyjne. W efekcie w tym sezonie działało tylko 19 zakładów, które wytworzyły milion 300 tysięcy ton cukru.

Stanisław Świetlicki – Stowarzyszenie Techników Cukrowników: Polska z dużego eksportera stała się importerem. Będziemy musieli importować ponad 200 tysięcy ton cukru.

Producenci cukru mają jeszcze jeden poważny problem. Rolnicy nie chętnie uprawiają buraki cukrowe. Powierzchnia zasiewów spadła z 400 tysięcy hektarów do około 180 tysięcy. W efekcie na rynku zaczyna brakować surowca.

Stanisław Świetlicki – Stowarzyszenie Techników Cukrowników: już w ubiegłym roku zabrakło buraków na wyprodukowanie kwoty jaką Polska ma. Zabrakło 15 tysięcy hektarów, to jest duża ilość.

W ślad za tym poszły daleko posunięte procesy konsolidacyjne. Jeszcze w 2001 roku przeciętna cukrownia podczas kampanii wytwarzała 22 tysiące ton cukru. Teraz już zaledwie 70 tysięcy. Tymczasem największy polski zakład może wyprodukować ponad 160 tysięcy ton cukru.

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do