Podczas tegorocznych Mazowieckich Dni Rolnictwa poznaliśmy laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Spośród 60 zgłoszeń w kategorii „Produkt” oraz 4 w kategorii „Potrawa” jury nagrodziło 12 produktów i przyznało 8 wyróżnień, wśród których znalazły się "czernickie pierogi".
Do XVI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną oraz lokalną, Koło Emerytów i Rencistów z Czernic Borowych zgłosiło "czernickie pierogi" z farszem z mięsa i kaszy gryczanej.
Podczas finału regionalnego (woj. mazowieckie), który odbył się właśnie 11 czerwca w Poświętnem, czernickie smaki przypadły do gustu członkom komisji oceniającej, efektem czego było przyznanie wyróżnienia oraz nagrody rzeczowej dla koła w postaci szybkowaru.
Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
gdzie można zamówić te pierożki
Ja też poproszę numer telefonu.
Gratuluję wyróżnienia. Przydałaby się informacja gdzie można kupić czernickie pierogi. Może jakiś numer teflonu?
Brawo, brawo!!! Pierogi wyśmienite!!! Tylko ciągle roicie ich za mało !!!