
Kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu, czernickie pierogi oraz sos dyniowo-ziołowy takie specjały mieli ostatnio okazję spróbować mieszkańcy powiatu przasnyskiego i ciechanowskiego.
Powyższe produkty zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przyrządzają je panie z Czernickiego Stowarzyszenia Aktywnych Społecznie.
10 czerwca w Przasnyszu i 31 lipca w Ciechanowie odbyły się konferencje pn. „Mazowieckie, dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny” gdzie zostały zaprezentowane te smakołyki. Podejmowane przez Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie działania skutecznie promują produkty tradycyjne będące wizytówką gminy Czernice Borowe.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie