Edukacji prozdrowotnej prowadzonej w szkołach nie sposób przecenić. Zwłaszcza jeśli chodzi o nasze najmłodsze pokolenia. Dlatego w szkołach z terenu gminy Krzynowłoga Mała podejmuje się wiele działań mających prowadzić do wzrostu wiedzy na ten temat.
Stąd też w maju w Szkole Podstawowej w Romanach-Seborach odbyła się bardzo ciekawa lekcja praktyczna, podczas której najmłodsi uczniowie uczyli się przygotowywać sałatki owocowe i warzywne. To efekt programu „Owoce i warzywa w szkole”, w którym uczestniczy szkoła. Dzięki temu darmowe owoce i warzywa otrzymują uczniowie klas I–III.
Głównym celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.
Z kolei w Szkole Podstawowej w Ulatowie-Adamach pod koniec maja odbyło się spotkanie z Martą Pęczkowską, pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Przasnyszu. Celem tej wizyty było uczulenie najmłodszych uczniów na to, by uważali na swój jadłospis.
Przedstawicielka Sanepidu przedstawiła m.in. prezentację multimedialną na temat zdrowego odżywiania. W trakcie spotkania pani Marta podkreślała rolę właściwego żywienia w życiu dzieci i zachęcała je do spożywania zdrowych produktów: dużej ilości warzyw, owoców, nabiału, picia wody. Z kolei starsi uczniowie uczyli się komponować zdrowy jadłospis dla siebie i dla najbliższych.
Uczniowie ze szkoły w Ulatowie-Adamach wykazali się sporą wiedzą dotyczącą tematu spotkania, chętnie odpowiadali na zadawane pytania, co spotkało się z uznaniem prowadzącej, która wyraziła zadowolenie z tak dużej aktywności i poziomu wiedzy uczniów.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie