
W poniedziałek 20 maja 2019 r. oficjalnie rozpoczęła się wizyta naszych zagranicznych partnerów projektu Smitten Kitchen; A Thyme to Eat w ramach Erasmus+. Ogółem Szkoła Podstawowa nr 1 w Przasnyszu gościła 10 nauczycieli i 29 uczniów z: Anglii, Chorwacji, Portugalii i Włoch.W historii placówki takiej ilości zagranicznych gości na raz, jeszcze nie było!
W poniedziałek grupa SKATE po zapoznaniu się z polską kadrą nauczycielską i społecznością szkolną uczestniczyła w degustacji typowych polskich produktów, warsztatach na temat higieny i zdrowego stylu odżywiania się oraz w warsztatach kulinarnych na których powstały pyszne i zdrowe desery. Następnie pełna międzynarodowa grupa SKATE częstowała zrobionymi przez siebie deserami pensjonariuszy i pracowników Środowiskowego Domu Samopomocy przy ul Św. Wojciecha 5. Tego dnia SKATE-rzy zapoznali się także z topografią i historią szkoły i miasta.
Kolejnego dnia (wt. 21.05.2019), nasza międzynarodowa grupa kontynuowała zdobywanie wiedzy i praktyki kulinarnej, lecz dodatkowo została poddana nie lada próbie kondycyjnej. Uczniowie i nauczyciele na warsztaty z pieczenia chleba musieli dojechać rowerami z Przasnysza do Chojnowa,a stamtąd przedostać się drezynami do Czernic Borowych na warsztaty z lepienia pierogów i degustację sera. Mimo dość niesprzyjającej aury pogodowej wszystkim dopisywał humor, a ponadto udało im się przejść próbę kondycyjną, zaliczyć warsztaty i wrócić przed ulewnym deszczem.
W środę 22.05.2019 grupa SKATE nie zwalniała tempa. Po porannym wykładzie prowadzonym przez panią Magdalenę Prekiel na temat wartości odżywczych bigosu, kiszonej kapusty i ogórków kiszonych odbyły się warsztaty kulinarne. Pod kierunkiem pani Ewy Nażgiewicz grupa SKATE przygotowała degustację dla Burmistrza miasta Przasnysz, zaproszonych gości i naszych nauczycieli. Na stole zagościły polskie smakołyki: bigos z cukinii, bigos z młodej kapusty, pierogi z kapustą i grzybami oraz biały barszcz.
23 maja 2019 r. grupa projektowa „Smitten Kitchen; A Thyme to Eat” odkrywała historię i tajemnice kulinarne Torunia. Uczniowie zwiedzili najstarsze zakątki miasta wpisane na listę Światowego Dziedzictwa Narodowego UNESCO i podążając śladami Mikołaja Kopernika udali się między innymi do planetarium. Następnie nos „oczarowanych kuchnią” projektowiczów zaprowadził ich do Muzeum Piernika. Tam podczas warsztatów, poznali historię oraz tajniki przepisu tego toruńskiego specjału.
Piątek 24 maja, ostatni dzień warsztatowy międzynarodowej grupy SKATE w Polsce, upłynął w piknikowo- tanecznej atmosferze. Dzień rozpoczął się od dostojnych kroków Poloneza, które nasza międzynarodowa grupa starała się jak najlepiej opanować podczas specjalnej lekcji tańca. Następnie wszyscy SKATE-rzy udali się do parku linowego „Gibon”, gdzie poznawali polską kulturę piknikową. W przerwach, pomiędzy „huśtaniem się” na gałęziach, smakowali polską kiełbaskę i chleb opiekane nad ogniskiem, a wszystko to, było okraszone gromkim śmiechem i śpiewem przy akompaniamencie gitar.
Z żalem rozstaliśmy się w sobotę (25.05.2019r.) z naszymi zagranicznymi przyjaciółmi , którzy odlatują z Warszawy do swoich domów. Mamy nadzieję, że nasi goście jeszcze długo będą wspominać „smak” wizyty w SP1 w Przasnyszu.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Brawo Jedynko !!! SUPER INICJATYWA...