
Wraz ze starzeniem się organizmu zachodzą w nim różnego rodzaju zmiany, także te fizjologiczne. Wiąże się to z nowymi potrzebami, dotyczącymi stylu życia, a przede wszystkim żywienia. Pojawiają się również różnego rodzaju schorzenia, które także stwarzają potrzebę modyfikacji diety.
Uczestnicy Klubu Seniora z Bogatego na przełomie miesiąca maja i czerwca uczestniczyli w cyklicznych spotkaniach z dietetykiem P. Violetta Ulatowską w łącznej ilości 12 godzin. Były to zarówno zajęcia teoretyczne jak i praktyczne. Celem warsztatów była popularyzacja zdrowej żywności, a także zwiększenie świadomości seniorów z zakresu prawidłowego odżywiania celem poprawy nawyków żywieniowych. Zajęcia teoretyczne dostarczyły seniorom szerokiej wiedzy nt. zdrowego żywienia, komponowania codziennego jadłospisu, uwzględniającego występujące często u seniorów różne schorzenia, a także tajników właściwego odżywiania w ramach tzw. „piramidy żywieniowej”, wpływu diety na samopoczucie, na odporność czy też zależności spożywanych posiłków na przyjmowane leki. Natomiast warsztaty praktyczne dostarczyły wiedzy, jak przygotować proste, zdrowe, smaczne, a zarazem dietetyczne potrawy.
Pani dietetyk miała ze sobą też analizator składu ciała, gdzie chętni seniorzy mogli mieć zrobioną indywidualna analizę składu ciała wraz z omówieniem wyników. Przekazała również dla każdego uczestnika przykładowy program żywieniowy zgodny z zasadami żywienia seniorów.
Na kondycję naszego zdrowia wpływa bowiem w głównej mierze to, co spożywamy i pijemy, zatem tak niezwykle ważna jest edukacja także i seniorów w obszarze prawidłowego odżywiania.
Zadanie współfinansowane ze środków Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach Programu Wieloletniego „Senior+” na lata 2021-2015, Edycja 2024, Moduł II – Zapewnienie funkcjonowania Klubu „Senior+”
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie