Reklama

W Czernicach Borowych wiedzą o czym szumią zboża

03/10/2017 19:15

Szkoła Podstawowa w Czernicach Borowych, położona pośród pól, doskonale wie, o czym szumią zboża. Uczniowie klasy trzeciej nauczyli się języka wiatru. Złote żyta, łany pszenicy szepczą o tym, jak się robi chleb. Zacznijmy od początku.

Na piątkowej lekcji uczniowie dowiedzieli się „Jak powstaje chleb?”. Poznali rodzaje zbóż, pieczywa, legendy i zwyczaje związane z tym ważnym produktem towarzyszącym człowiekowi od wieków. Chleb przewija się w naszych rękach, można by rzec, od zawsze i bez przerwy. Starsi pamiętają chleb z cukrem, młodsi nie przywiązują już do niego takiej wagi. Zapominają o jego wyjątkowości, o jego wartości, symbolicznym znaczeniu, przełamania się z drugim człowiekiem, dzielenia się czymś wyjątkowym – jedzeniem.

       I tak od teorii do czynów. Dzieci dostały zadanie do domu, w które miały zaangażować swoich rodziców: pobawić się w piekarzy albo w nasze prababcie i upiec chleb według przepisu z podręcznika „Nasza szkoła”. Czterech uczniów postanowiło podzielić się chlebem ze swoimi przyjaciółmi. Tak więc poniedziałkowy, wrześniowy poranek upłynął pod znakiem degustacji domowego pieczywa. A może był czymś ważniejszym? Bo przecież wiatr nie szumi tylko o tym, jak się robi chleb, ale też o dzieleniu się nim. Uczniowie trzeciej klasy wykonali dodatkowe zadanie na szóstkę, ku uciesze koleżanek i kolegów, pani wychowawczyni i pozostałych pracowników naszej szkoły zaproszonych do degustacji.

     Podajemy przepis na chleb, który smakowaliśmy:

Chleb mieszany z ziarnami

25 dag mąki żytniej razowej
25 dag mąki pszennej
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka nasion lnu
4 łyżki oleju
pół litra lekko podgrzanej wody
3 dag świeżych drożdży
płaska łyżka soli
Drożdże zalejcie 2 łyżkami lekko podgrzanej wody i posypcie łyżeczką mąki. Odstawcie na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wyrośnięte drożdże, wodę i olej dodajcie do wymieszanych suchych składników. Mieszajcie ciasto przez 5 minut, a potem odstawcie na mniej więcej 45 minut. Przełóżcie masę do formy posmarowanej olejem. Piekarnik nagrzejcie do 250 C i pieczcie chleb około godziny.  

(Przepis zaczerpnięty z „Nasza szkoła.Podręcznik do szkoły podstawowej klasa 3 – część 1a”. M. Lorek, M. Zatorska)


Zachęcamy do pieczenia. Jest naprawdę pyszny.  Życzymy smacznego.








Tekst: Beata Ulatowska

--------------------------
Prosimy o nie kopiowanie artykułów z eprzasnysz.pl na inne strony.
ePrzasnysz.pl - najwięcej informacji z regionu!

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do