Szkoła Podstawowa w Czernicach Borowych, położona pośród pól, doskonale wie, o czym szumią zboża. Uczniowie klasy trzeciej nauczyli się języka wiatru. Złote żyta, łany pszenicy szepczą o tym, jak się robi chleb. Zacznijmy od początku.
Na piątkowej lekcji uczniowie dowiedzieli się „Jak powstaje chleb?”. Poznali rodzaje zbóż, pieczywa, legendy i zwyczaje związane z tym ważnym produktem towarzyszącym człowiekowi od wieków. Chleb przewija się w naszych rękach, można by rzec, od zawsze i bez przerwy. Starsi pamiętają chleb z cukrem, młodsi nie przywiązują już do niego takiej wagi. Zapominają o jego wyjątkowości, o jego wartości, symbolicznym znaczeniu, przełamania się z drugim człowiekiem, dzielenia się czymś wyjątkowym – jedzeniem.
I tak od teorii do czynów. Dzieci dostały zadanie do domu, w które miały zaangażować swoich rodziców: pobawić się w piekarzy albo w nasze prababcie i upiec chleb według przepisu z podręcznika „Nasza szkoła”. Czterech uczniów postanowiło podzielić się chlebem ze swoimi przyjaciółmi. Tak więc poniedziałkowy, wrześniowy poranek upłynął pod znakiem degustacji domowego pieczywa. A może był czymś ważniejszym? Bo przecież wiatr nie szumi tylko o tym, jak się robi chleb, ale też o dzieleniu się nim. Uczniowie trzeciej klasy wykonali dodatkowe zadanie na szóstkę, ku uciesze koleżanek i kolegów, pani wychowawczyni i pozostałych pracowników naszej szkoły zaproszonych do degustacji.
Podajemy przepis na chleb, który smakowaliśmy:
Chleb mieszany z ziarnami
25 dag mąki żytniej razowej 25 dag mąki pszennej 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka nasion lnu 4 łyżki oleju pół litra lekko podgrzanej wody 3 dag świeżych drożdży płaska łyżka soli Drożdże zalejcie 2 łyżkami lekko podgrzanej wody i posypcie łyżeczką mąki. Odstawcie na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie wyrośnięte drożdże, wodę i olej dodajcie do wymieszanych suchych składników. Mieszajcie ciasto przez 5 minut, a potem odstawcie na mniej więcej 45 minut. Przełóżcie masę do formy posmarowanej olejem. Piekarnik nagrzejcie do 250 C i pieczcie chleb około godziny.
(Przepis zaczerpnięty z „Nasza szkoła.Podręcznik do szkoły podstawowej klasa 3 – część 1a”. M. Lorek, M. Zatorska)
Zachęcamy do pieczenia. Jest naprawdę pyszny. Życzymy smacznego.
Tekst: Beata Ulatowska
-------------------------- Prosimy o nie kopiowanie artykułów z eprzasnysz.pl na inne strony. ePrzasnysz.pl - najwięcej informacji z regionu!
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie