Reklama

Udowodnił, że znana jest mu problematyka ekologii

22/06/2016 09:40

Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” – około 50 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów, spośród których Paweł Walczak uczeń Szkoły Podstawowej w Mchowie poradził sobie najlepiej.

Finał

„Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.

Idea i pożądane efekty

- Mamy trzynastą edycję tego konkursu, a to oznacza, że od 13 lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych tych, którzy najbardziej wyróżniają się w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – wyjaśnia ideę konkursu zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM Kazimierz Porębski. – To dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców – podkreśla.

Finaliści

W dniu 14 czerwca br. do ostatniego etapu konkursu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz 3 pytaniami otwartymi.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

szkoły podstawowe:

I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),
II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),
III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);

gimnazja:

I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),
II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),
III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).

Wiedza doceniona

Nagrodami w konkursie były – za I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Poza tym wszyscy uczestnicy ostatniego etapu wzięli udział w wycieczce do warszawskiego zoo oraz otrzymali grę planszową „M@zowszanie”.

Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie mazowieckim.

Posłuchaj wypowiedzi pani Dyrektor Haliny Sokołowskiej

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do