Według danych GUS, w okresie styczeń – sierpień br. ceny detaliczne mięsa ogółem były wyższe niż przed rokiem o 9,3%, a wieprzowiny o 10%. Wysoki poziom cen przyczynił się do spadku spożycia kulinarnego mięsa wieprzowego w gospodarstwach domowych w pierwszym półroczu br., o ok. 6% w porównaniu do stanu sprzed roku na rzecz wzrostu spożycia drobiu, a także wołowiny.
Szacuje się, że konsumpcja wieprzowiny w kraju w 2009 r. ukształtuje się na poziomie ok. 41 kg na mieszkańca wobec 42,5 kg w roku poprzednim. Według oceny IERiGŻ, ogółem spożycie mięsa i jego przetworów (łącznie z podrobami) w 2009 r. może wynieść ok. 75 kg na mieszkańca wobec 75,4 kg na mieszkańca w 2008 r. Ocenia się, że w 2010 r. konsumpcja wieprzowiny może nieco wzrosnąć.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie