Komisja Europejska uruchomiła wsparcie dla sektora owoców i warzyw w związku z rosyjskim embargiem – taką informację usłyszeli rolnicy z Mazowsza.
Wicewojewoda Dariusz Piątek oraz minister rolnictwa Marek Sawicki odwiedzili Klwów, Radom, Skaryszew i Zwoleń.
Unijne fundusze w wysokości 125 mln euro mają być przeznaczone na wycofanie z rynku części owoców i warzyw, których nie można długo przechowywać po zbiorach. Pomoc ma być ukierunkowana przede wszystkim na bezpłatną dystrybucję tych produktów do organizacji humanitarnych i instytucji społecznych. O wsparcie będą mogli również wystąpić producenci, którzy wycofają z rynku swoje zbiory poprzez ich zaniechanie czy tzw. zielone zbiory.
Nadzwyczajne środki obejmą: pomidory, marchew, kapustę, paprykę, kalafiory, ogórki i korniszony, pieczarki, jabłka, gruszki, owoce czerwone (np.: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczka), winogrona deserowe i kiwi. Stosowne przepisy zostaną przyjęte przez Komisję Europejską prawdopodobnie na początku września, ale mechanizm pomocowy obowiązuje od 18 sierpnia 2014 r i będzie trwał do końca listopada.
Podczas spotkań z rolnikami, sadownikami i samorządowcami z województwa mazowieckiego omawiano również nową perspektywę finansową Unii Europejskiej na lata 2014 – 2020. W Radomiu odwiedzono Centrum Doradztwa Rolniczego, gdzie zaprezentowano jak wygląda proces wędzenia wędlin, produkcji soków i serów.
Od 1 sierpnia obowiązuje ograniczenie importu niektórych polskich warzyw i owoców do Federacji Rosyjskiej. 7 sierpnia Rosja wprowadziła zakaz importu owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, mleka i nabiału z USA, całej Unii Europejskiej, Australii, Kanady oraz Norwegii.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie