Jesteśmy uczniami biorącymi udział w międzynarodowym projekcie „Smitten Kitchen; A Thyme To Eat”. Dnia 16 listopada 2018r. uczestniczyliśmy w warsztatach w Wyższej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie organizowanych przez wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Zajęcia dotyczyły podstawowych zasad higieny przygotowywania posiłków i przechowywania produktów spożywczych.
Na początku nauczyliśmy się jak krok po kroku, dokładnie myć ręce. Okazało się, że aby nasze dłonie były czyste musimy wykonać aż 7 różnych ruchów. Zdziwiliśmy się, iż niewykonanie co najmniej jednego z tych kroków skutkuje mniejszą czystością rąk. Udowodniliśmy to wykonując eksperyment, podczas którego mierzyliśmy ilość ATP na umytych i brudnych rękach. Oprócz tego mierzyliśmy obecność owej substancji na desce do krojenia. Doświadczenie to dowiodło, że sama woda nie wystarczy by umyć dokładnie przybory kuchenne. Żeby mycie było skuteczne, oprócz wody potrzebujemy płynu do mycia naczyń i odpowiedniej siły tarcia. Ponadto nauczyliśmy się organizacji produktów spożywczych w lodówce. Z warsztatów wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i wiedzę, która na pewno przyda nam się w życiu. Za bardzo ciekawe zajęcia chcielibyśmy podziękować prowadzącemu je zespołowi pod kierownictwem dr inż. Moniki Trząskowskiej oraz naszym opiekunom p. Ewie Nażgiewicz i Katarzynie Bieńkowskiej. Teraz z nową wiedzą i zapałem do pracy postaramy się przygotować materiały na ten temat dla pozostałych uczniów naszej szkoły.
Grupa SKATE pod redakcją Wiktorii Smolińskiej z klasy 8b
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie