8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej. W Polsce natomiast, już od pięciu lat 8 listopada jest światowym Dniem "Śniadanie Daje Moc"
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Dlatego powstał program edukacyjny: Śniadanie Daje Moc.
Najważniejsze cele programu: Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia.
Tego dnia uczniowie klas I-III Szkół Podstawowych z terenu powiatu przasnyskiego wraz z wychowawcami i rodzicami przygotowywali pyszne i zdrowe śniadania. Omawiali także w jaki sposób taki posiłek powinien być skomponowany, a także zalety jakie płyną ze zdrowego odżywiania.
W tym dniu uczniowie zasiedli do nietypowej lekcji zdrowego odżywiania się. Na stołach pojawiły się składniki do przygotowania zdrowych kanapek; pieczywo, owoce, warzywa, twarożki. Z pomocą rodziców i nauczycieli uczniowie wyczarowali wspaniałe, i smaczne śniadaniowe potrawy.
Komentarze opinie