Reklama

Polski przemysł mleczarski

05/11/2009 01:37
Utrzymanie rynków zbytu przy rosnącej konkurencji wymagało konsolidacji i modernizacji polskiej branży mleczarskiej. W końcu 2004 r. skup mleka prowadziły 324 zakłady mleczarskie. W połowie 2009 r. na terenie kraju działało 291 podmiotów skupujących, z których ok. 230 zajmowało się przetwórstwem mleka.

Jednocześnie wykorzystując środki pochodzące z Rządowego Programu Restrukturyzacji i Modernizacji Mleczarstwa, Specjalnego Programu Akcesyjnego na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (SAPARD), Sektorowego Programu Operacyjnego „Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora Żywnościowego oraz Rozwój Obszarów Wiejskich” (SPO-ROL) zakłady mleczarskie zainwestowały w nowe linie technologiczne, unowocześniły już istniejące oraz wdrożyły unijne standardy sanitarno-weterynaryjne. Dzięki środkom z Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW 2004-2006) inwestycji dostosowujących do norm UE dokonano również w gospodarstwach produkujących mleko, co wydatnie przyczyniło się do poprawy jakości tego surowca.

Wraz ze zmianą oczekiwań konsumenckich oraz zniesieniem ograniczeń w dostępie polskich produktów do rynku wspólnotowego, krajowe zakłady przetwórcze dostosowały profil produkcji do zapotrzebowania i poprawiły jakość swoich produktów.

Obecnie pod względem nowoczesności, różnorodności produktów i zapewnienia standardów sanitarnych polski przemysł mleczarski nie ustępuje zachodnioeuropejskiemu, a liderzy tego sektora dysponują technologiami na najwyższym światowym poziomie. Poczynione inwestycje pozwoliły również na zwiększenie potencjału  produkcyjnego. Przy rosnącym popycie krajowym i eksportowym produkcja serów i twarogów wzrosła w 2008 r. do 700 tys. ton, jogurtów i napojów mlecznych – do 558 mln litrów, a serwatki – do 1123 tys. ton. Na relatywnie wysokim poziomie utrzymywała się produkcja masła (w latach 2007-2008 – 182 tys. ton).

Polski przemysł mleczarski oferuje szeroką gamę bardzo smacznych, wysokojakościowych i bezpiecznych dla zdrowia produktów. Wcześniej niedostatecznie znane na rynkach międzynarodowych, w ostatnich latach coraz szerzej docierają do konsumentów zagranicznych, zyskując ich uznanie. Polska jako kraj dużej bioróżnorodności oraz bogactwa historyczno-kulturowego oferuje coraz więcej wyjątkowych i niepowtarzalnych produktów żywnościowych. Uzupełnieniem oferty przemysłu jest, zyskująca popularność, żywność tradycyjna. Spośród szerokiej gamy produktów konsumenci wybierają jednak te wyroby, których jakości i bezpieczeństwa mogą być pewni. Dlatego polscy producenci zabiegają o umieszczenie swoich wyjątkowych produktów na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych. Wyroby, które mogą być na nią wpisywane, charakteryzuje tradycyjna, ugruntowana w czasie (co najmniej 25-letnia) metoda ich wytwarzania. Obecnie na tej liście znajdują się 643 wyroby, z czego 46 to produkty mleczarskie – głównie sery twarde, topione oraz sery białe.

Rynek mleka w Polsce ARR

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do