Utrzymanie rynków zbytu przy rosnącej konkurencji wymagało konsolidacji i modernizacji polskiej branży mleczarskiej. W końcu 2004 r. skup mleka prowadziły 324 zakłady mleczarskie. W połowie 2009 r. na terenie kraju działało 291 podmiotów skupujących, z których ok. 230 zajmowało się przetwórstwem mleka.
Jednocześnie wykorzystując środki pochodzące z Rządowego Programu Restrukturyzacji i Modernizacji Mleczarstwa, Specjalnego Programu Akcesyjnego na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (SAPARD), Sektorowego Programu Operacyjnego „Restrukturyzacja i Modernizacja Sektora Żywnościowego oraz Rozwój Obszarów Wiejskich” (SPO-ROL) zakłady mleczarskie zainwestowały w nowe linie technologiczne, unowocześniły już istniejące oraz wdrożyły unijne standardy sanitarno-weterynaryjne. Dzięki środkom z Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW 2004-2006) inwestycji dostosowujących do norm UE dokonano również w gospodarstwach produkujących mleko, co wydatnie przyczyniło się do poprawy jakości tego surowca.
Wraz ze zmianą oczekiwań konsumenckich oraz zniesieniem ograniczeń w dostępie polskich produktów do rynku wspólnotowego, krajowe zakłady przetwórcze dostosowały profil produkcji do zapotrzebowania i poprawiły jakość swoich produktów.
Obecnie pod względem nowoczesności, różnorodności produktów i zapewnienia standardów sanitarnych polski przemysł mleczarski nie ustępuje zachodnioeuropejskiemu, a liderzy tego sektora dysponują technologiami na najwyższym światowym poziomie. Poczynione inwestycje pozwoliły również na zwiększenie potencjału produkcyjnego. Przy rosnącym popycie krajowym i eksportowym produkcja serów i twarogów wzrosła w 2008 r. do 700 tys. ton, jogurtów i napojów mlecznych – do 558 mln litrów, a serwatki – do 1123 tys. ton. Na relatywnie wysokim poziomie utrzymywała się produkcja masła (w latach 2007-2008 – 182 tys. ton).
Polski przemysł mleczarski oferuje szeroką gamę bardzo smacznych, wysokojakościowych i bezpiecznych dla zdrowia produktów. Wcześniej niedostatecznie znane na rynkach międzynarodowych, w ostatnich latach coraz szerzej docierają do konsumentów zagranicznych, zyskując ich uznanie. Polska jako kraj dużej bioróżnorodności oraz bogactwa historyczno-kulturowego oferuje coraz więcej wyjątkowych i niepowtarzalnych produktów żywnościowych. Uzupełnieniem oferty przemysłu jest, zyskująca popularność, żywność tradycyjna. Spośród szerokiej gamy produktów konsumenci wybierają jednak te wyroby, których jakości i bezpieczeństwa mogą być pewni. Dlatego polscy producenci zabiegają o umieszczenie swoich wyjątkowych produktów na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych. Wyroby, które mogą być na nią wpisywane, charakteryzuje tradycyjna, ugruntowana w czasie (co najmniej 25-letnia) metoda ich wytwarzania. Obecnie na tej liście znajdują się 643 wyroby, z czego 46 to produkty mleczarskie – głównie sery twarde, topione oraz sery białe.
Rynek mleka w Polsce ARR
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie