28 października w Lokalnym Centrum Aktywizacji Społecznej w Czernicach Borowych odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarne poświęcone zastosowaniu miodu w kuchni. Wydarzenie zorganizowano we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Lokalną Grupą Działania „Północne Mazowsze”, w ramach programu Mazowieckie Dobre Praktyki Pszczelarskie.
Od pszczół do talerza – wiedza i smak
Spotkanie rozpoczęło się od powitania gości przez Krzysztofa Zaniewskiego z Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Marię Sobieraj – przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych oraz Annę Kienik – prezes LGD. Następnie uczestnicy wysłuchali fascynującego wykładu pszczelarza Marcina Cieślika (Peony Poland), który opowiedział o zwyczajach pszczół, rodzajach miodu i jego właściwościach zdrowotnych.
Kulinarna uczta z Michałem Warmusem
Pod czujnym okiem Michała Warmusa – Mobilnego Kucharza, uczestnicy warsztatów przygotowali trzy wyjątkowe dania:
Sałatkę z pieczonych buraczków z kozim serem i dressingiem miodowo-musztardowym
Skrzydełka w glazurze miodowej z jesiennym pęczotto
Deser tiramisu z miodem piwoniowym i chrupką migdałową
W powietrzu unosił się nie tylko zapach miodu, ale i dobra atmosfera wspólnego gotowania, którą uchwyciła obecna na miejscu ekipa TVP3 Warszawa.
Organizatorzy dziękują wszystkim uczestnikom za aktywny udział, a Kołu Gospodyń Wiejskich w Czernicach Borowych za nieocenione wsparcie organizacyjne.
Zadanie zostało współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
(fot. LGD Północne Mazowsze/fb)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie