Znów można było spróbować tradycyjnych smaków Mazowsza. Gala wręczania nagrody Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015 obfitowała w tradycyjne produkty, które cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko. Nagrodzonych zostało 16 produktów ze 100 zgłoszonych na konkurs. Podczas gali poznaliśmy również 10 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Gala corocznie skupia tłumy wielbicieli dobrego jedzenia. Zwłaszcza, że to okazja do spróbowania produktów i bezpośredniej rozmowy z ich twórcami. Nagrodzeni producenci nie zdradzają wszystkich tajników receptur, mimo to z pasją opowiadają o swoich wyrobach. A przy okazji można dowiedzieć się, gdzie bezpośrednio kupimy wypróbowany już smakołyk.
W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producenci indywidualnych i firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.
stoisko z masłem wiejskim z Nowego PawłowaZgłoszonych zostało 100 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 16. Nie był to łatwy wybór, bo w tym roku żywność również zaskakiwała jakością, a m.in. pod tym względem jest oceniania. Przy wyborze ważne są także kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej. Oczywiście o wyniku decyduje dodatkowo oryginalność, niekiedy innowacyjność przetwórstwa.
Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika grawerton oraz wybrane przez siebie nagrody rzeczowe, np. kosiarkę, maszynkę do mięsa, grill czy ul.
Regionalny charakter imprezy to nie tylko tradycyjne potrawy czy folklorystyczne stroje niektórych laureatów, ale tez oprawa muzyczna. W tym roku czas gościom umilał zespół Pod Borem z Zawad.
- To jest mój drugi Laur. Pierwszy zdobyłem za ser biały twarogowy. Teraz nagrodzone zostało masło wiejskie. Tajemnica jest stara jak świat. Odseparowujemy z mleka śmietankę, śmietanka musi jakiś czas dojrzeć, a następnie wyrabiamy to wszystko w maselnicy aż do uzyskania jednolitej masy. Masło można kupić lokalnie w małych sklepikach, które prowadzą sprzedaż artykułów i regionalnych i tradycyjnych. - informuje Marek Zalewski z pow. przasnyskiego nagrodzony za masło wiejskie
GDZIE MOŻNA KUPIĆ