Reklama

Kolejny produkt z Czernic Borowych wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych

31/01/2018 12:02

Miło nam poinformować, że Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie zarejestrowało kolejny produkt tradycyjny.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniu 23 stycznia 2018 r. po przekazaniu wniosku przez Marszałka Województwa Mazowieckiego, wpisało na Listę Produktów Tradycyjnych kaczkę z jabłkami z chojnowskiego dworu.

W poprzednim roku, dniu  27 lipca na listę produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało czernickie pierogi.

Serdecznie gratulujemy.




Tradycja:

Dawniej drób należał do potraw spożywanych przez ludzi zamożnych. Kury, gęsi, kaczki pularda, kapłon to ozdoba królewskich stołów i niezbędny składnik każdej uczty dworskiej. Również we wsi Chojnowo w gminie Czernice Borowe na dworze z XIX w. wybudowanym przez rodzinę Chełchowskich, właścicieli rozległych ziem uprawnych, łąk i lasów często serwowanym posiłkiem był pieczony drób. Na dworskim stole królowała również pieczona sarnina, zając w śmietanie, pieczeń z dzika, rosół z kuropatwy, pieczona kaczka oraz gęsina. Najczęściej jednak przyrządzaną potrawą była pieczona kaczka z jabłkami, którą często mieszkańcy dworu częstowali przybyłych gości. Z upływem czasu, kiedy drób był już bardziej dostępny dla większości społeczeństwa, pracownicy dworu w Chojnowie, biorąc przykład z dworskich kucharzy, przyrządzali taką kaczkę we własnych domach na niedzielne obiady i święta. W latach 70. przy Gminnej Spółdzielni powstał „Ośrodek Praktycznej Pani”, w którym mieszkanki miały możliwość spędzania czasu wspólnie gotując oraz wspominając dwór w Chojnowie, szczególnie jakie dania były tam serwowane. Najwięcej wspomnień wzbudzała kaczka z jabłkami, pieczona według dworskiego przepisu. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy całą tuszę kaczą, którą nacieramy od zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem oraz innymi przyprawami i odkładamy w chłodne miejsce, aby przeszła przyprawami. Następnie do tuszki wkładamy jabłka, najlepsze odmiany to reneta, ewentualnie antonówka. Całość zaszywamy, układamy na blachę, podlewamy wodą i zapiekamy. W połowie pieczenia kaczkę podlewamy winem lub wodą, aby nie wyschła. Na pół godziny przed wyjęciem obkładamy kaczkę połówkami jabłek.

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    - niezalogowany 2018-02-10 20:12:40

    Bardzo się cieszę i gratuluję !! Chojnowski dworek jest wspaniały, warto tam sie wybrać :-)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    - niezalogowany 2018-02-01 17:04:49

    wpisano na listę i... co dalej?

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    - niezalogowany 2018-02-01 17:03:24

    dwór to był u Zamojskich, Branickich...

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do