
Po raz kolejny, Główny Inspektor Sanitarny, wykrył pałeczki salmonelli, które pojawiły się na powierzchni skorupek jaj. Została już uruchomiona procedura wycofywania zakażonej partii, jednak warto sprawdzić czy jaja z tej właśnie partii nie trafiły do naszych domów.
Obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj:
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12) Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307 Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75 Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, zakażona próbka została pobrana placówce "Eurocash” w Komornikach. Komunikat jest o tyle poważny, gdyż klientami tej placówki są sklepikarze a Eurocash także dostarcza towar do wielu sklepów spożywczych w tym działających pod marką ABC, Delikatesy Centrum, Lewiatan, Groszek. Wymienione sklepy rozsiane są po całym naszym powiecie, co z kolei oznacza, że jaja mogły pojawić się w wielu domach naszych mieszkańców.
Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Jak informuje GIS nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie