
To była bardzo ciekawa sobota. W ramach projektu „Gotujemy jak nasze mamy i babcie” KGW w Nowych Czernicach zorganizowało wyjazd studyjny do gospodarstwa agroturystycznego „Agro-Ela” w Wydmusach koło Myszyńca.
Gospodarstwo posiada wiele nagród za swoją jakość, zarejestrowane produkty tradycyjne oraz prowadzi świetne warsztaty serowarskie i inne. Uczestnicy wyjazdu mieli okazję wysłuchać wykładu o produkcie tradycyjnym, a podczas obiadu degustować jeden z nich - rejbak, który był wyjątkowy. Podczas pobytu przygotowywali również sery podpuszczkowe z krowiego mleka z różnymi dodatkami. Projekt został dofinansowany z budżetu Województwa Mazowieckiego.
Korzystając z okazji przyjazdu na teren Kurpi ze środków ARiMR odbyły się warsztaty rękodzieła. Uczestnicy mogli nauczyć się tworzyć kwiaty, poznać rękodzieło Pani Zofii Samul z Dębych. Ponadto podziwiali piękne hafty na ubraniu regionalnym, wycinanki i pająki podsufitowe. Wyjazd był bardzo udany i wszyscy znaleźli dla siebie coś ciekawego i nowego.
Tekst: Marianna Sobieraj
Zdjęcia: Marianna Sobieraj i Ewa Jakubiak
(źr. UG)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie