W ostatnim czasie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mlecznych, takich jak: mleko, śmietanka, śmietana, tłuszcze mleczne (w tym masło), mleczne napoje fermentowane, sery twarogowe, serki smakowe, sery podpuszczkowe oraz topione, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów oraz prawidłowości oznakowania opakowań.
W wyniku przeprowadzonej kontroli jakości handlowej artykułów mlecznych stwierdzono najwięcej nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań – 31,2% skontrolowanych partii.
Mniejszy udział nieprawidłowości stwierdzono w wyniku analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Dotyczyły one odpowiednio 18,1% i 14,8% partii objętych badaniami laboratoryjnymi (wykres 1).
Nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej stwierdzono w przypadku 4,9% partii poddanych kontroli.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie