Reklama

Gotowali i nakrywali stoły dla mistrzów kuchni

05/12/2019 10:11

W dniu 22.11.2019 w Zespole Szkół Spożywczo gastronomicznych w Warszawie uczniowie ZSP w Przasnyszu wystąpili w XI Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „KUCHNIA POLSKA NA MAZOWSZU 2019- POLSKIE SKARBY KULINARNE” I 10 MISTRZOSTWA POLSKI KELNERÓW „JUNIOR WAITER”

Konkurs kulinarny zorganizowany został pod patronem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów Kuchni i cukierników według zasad regulaminowych WORD ASSOCIATION OF CHEF SOCIETIES, natomiast konkurs kelnerski organizowany został pod patronem AKADEMI KELNERSKIEJ GRZEGORZA GÓRNIAK przy współpracy centrum szkolenia Barmanów Jerzy Czapli.

W październiku odbyły się wcześniejsze eliminacje dla szkół z całej Polski. Do finału ogólnopolskiego zastało zakwalifikowane tylko 12 drużyn w tym drużyna z Niemiec i Białorusi zadaniem naszego zespołu w składzie Klaudiusz Brym (klasa III TŹ) Wiktoria Roman(klasa IITŹ) było przygotowanie oryginalnego dania kuchni polskiej w nowoczesnej aranżacji (4 porcje zakąski gorącej i 4 porcje dania głównego) z obowiązkowych produktów, którymi były przepiórka, ser biały, szyjki rakowe i kasza orkiszowa. Ocenie jury podlega nasze dwie potrawy regionalne: sójka kurpiowska nadziewane szyjkami rakowymi i twarożkiem w asyście barszczu z prośnianek i buraczków oraz danie główne: Rejbak kurpiowski z przemarynowanym w piwie kozicowym i miodzie przepiórką z kremowym sosem borowikowym z karmelizowanymi buraczkami. Każda z drużyn miała 90 minut na wydanie przygotowanych potraw. Nad przebiegiem tego konkursu czuwało jury degustacyjne ( 6 osób- szefowie kuchni ).


W mistrzostwach polskich kelnerów „Junior Waiter” Naszą szkołę reprezentował Jakub Bakuła uczeń klasy 3Tż jego umiejętności oceniało jury zawodowe (5 mistrzów kelnerskich) konkurs rozpoczął się od rozwiązania testu dwujęzycznego (Polsko-Angielskiego) następnie uczestnik przygotowywał nakrycie dla jednej osoby w improsylu którego tematem było „nakrycie w karmie regionalnej” konkurs zamykał się serwisem specjalnym gdzie zadaniem kelnera było tranżeowanie kaczki w całości w obecności gości.


Pomimo że naszym uczniom nie udało się zająć podium jednak to, że zajęli bardzo wysokie miejsca jakie zdobyli zapewniało im wygraną w postaci warsztatów „Kuchnia staropolska z Maciejem Bartonem szefem kuchni ostoja Chobienice kucharz wyróżniony w przewodniku gault millau hyberteuz szef kuchni tradycyjnej”.
„Kuchni armii hallera” z Tomaszem Walterem wybitnym szefem kuchni międzynarodowym sedzią WORD associateton of chef societies trenerem polskiej reprezentacji kucharzy wojskowych.
Warsztaty Kelnerskie Grzegorz Górnik mistrz kelnerski właściciel akademii kelnerskiej twarzą improstylu

Jesteśmy bardzo dumni z naszych uczniów dzięki ich pasji i zaangażowaniu zespołu szkół powiatowych w Przasnyszu od 3 lat plasuje się w czołówce najlepszych szkół kucharzy z całej Polski jest to zasługa czasu i poświecenia przygotowujących ich nauczycieli Katarzyny Goś-Góralczyk i Zofii Janowskiej.
W tym roku wielkie podziękowania do pana Krzysztofa Krajewskiego i wszystkich pracowników Dworku Karwacz za nieocenioną pomoc a także dla pani Jolanty Nowak za zaangażowanie i wsparcie.
Dziękujemy !!

 

(ZSP)

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do