Powiększa się grupa produktów pochodzących z gminy Przasnysz, które zostały wpisane na specjalną Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Po marmoladzie z antonówek na wspomnianą listę trafiła tradycyjna czarnina ze Mchowa.
Decyzję o wpisaniu czarniny podjęto 29 lipca, na formalny wniosek Marszałka Województwa Mazowieckiego. Decyzja ta, której potwierdzenie właśnie spłynęło z ministerstwa, jest etapem finalnym projektu realizowanego jeszcze w 2012 roku na terenie przasnyskiej gminy. Wówczas przez szereg miesięcy w Mchowie trwały zajęcia dofinansowane z PO KL, które miały pomóc w wyłowieniu najciekawszych przepisów kulinarnych naszego regionu, a także w organizacji Centrum Produktu Tradycyjnego i Regionalnego.
Na początku lipca podobna decyzja zapadła co do marmolady z antonówek, które od dziesięcioleci wykorzystuje się w okolicach Przasnysza do przygotowywania podobnych przetworów.
Na stronach MRiRW można znaleźć specjalną zakładkę, w której opisane są także produkty z gminy Przasnysz. Link do opisu czarniny ze Mchowa można znaleźć TUTAJ
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka – polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia. Dawniej używano też krwi gęsi.wikipedia.pl
odpowiedz
Zgłoś wpis
- niezalogowany
2013-08-05 01:23:58
Czernina nie czarnina, obciach
odpowiedz
Zgłoś wpis
MAX - niezalogowany
2013-08-04 01:14:26
Czarnina -no, no. A ciekawe, czy drób jest wcześniej, przed ubojem ogłuszany, może usypiany, no jeżeli nie, to mamy tu do czynienia z ubojem "rytualnym" i zamiast ten produkt reklamować, należy podrzucić temat sprzedajnym posłom, a oni udupią i pomysłodawcę i produkt i jeszcze społeczeństwo zapłaci za to.
odpowiedz
Zgłoś wpis
student - niezalogowany
2013-08-03 23:47:54
@Maxx: Fakt. Nic nie wnosi na naszym lokalnym, mazowieckim rynku. Ktos poryszył kwestię OSCYPKA. Tylko tak chodziło raczej o to by nie "oddać" go Słowakom. Górale chcąc żyć, musieli wyrobić na niego certyfikat, inaczej wysiudaliby ich w tym Słowacy. Tyle. A u nas? To raczej dla hobby urzędników, przy tak mało- turystycznym regionie, bądź nieprodukcji na skalę masową. Wielu się oburza, że za pieniądze te, można byłoby nakarmić głodne dzieci. No ale niestety to nierealne, taka mała głupota.
odpowiedz
Zgłoś wpis
Maxx - niezalogowany
2013-08-03 23:39:34
I właśnie tak się robi świetne statystyki absorpcji środków a kompletnie nic z tego nie wynika.
odpowiedz
Zgłoś wpis
student - niezalogowany
2013-08-03 23:33:35
@XXX: tak się składa, że wypowiadam się w swojej dziedzinie, jestem w trakcie pisania książki w przewodzie doktorskim na temat między innymi związany z produktami regionalnymi, więc Twoje "powiedzenie" jest conajmniej nie na miejscu tutaj. Osobiście nie wypowiadam się na tematy, na które nie mam zielonego pojęcia w odróżnieniu od 90% osób tu komentujących...
odpowiedz
Zgłoś wpis
XXX - niezalogowany
2013-08-03 23:26:26
Przygadał kocił garkowi. Ucz się student.
odpowiedz
Zgłoś wpis
student - niezalogowany
2013-08-03 22:53:48
@tubylec: odrazu widać, że nie masz zielonego pojęcia o certyfikacji produktów regionalnych, pisząc takie brednie...
odpowiedz
Zgłoś wpis
tubylec - niezalogowany
2013-08-03 21:06:59
Większej głupoty nie spotkałem , zupę czarna polewkę inaczej czarninę robią w każdej wiosce czy mieście w całej Polsce a nie tylko w Mchowie.
odpowiedz
Zgłoś wpis
- niezalogowany
2013-08-03 17:13:52
starosto zrób coś ! ! ! powiat jest ośmieszany ! ! !
odpowiedz
Zgłoś wpis
JA - niezalogowany
2013-08-03 16:40:42
Beznadzieja głupota brak zajęcia i marnowanie kasy lepiej by chorym dzieciom pomogli ale kto się przy tym kręcił to i kasę zgarnął czarnina ze Mchowa a zasługi dla ..... ciekawe kto te zasługi zgarnie he
odpowiedz
Zgłoś wpis
gabi - niezalogowany
2013-08-03 15:43:38
przyjęła się nazwa "czarnina". niestety. za chwilę przyjmie się również "poszłem", bo większość ludzi tak mówi. a jak mówią, to wprowadźmy, skoro już i tak codziennie się to słyszy. bez sensu.
odpowiedz
Zgłoś wpis
xxx - niezalogowany
2013-08-03 14:54:10
Nie "czernina" tylko "czarnina".
odpowiedz
Zgłoś wpis
Maxx - niezalogowany
2013-08-03 13:04:15
Tylko jaki sens ma taki produkt jeśli nikt go nie produkuje? Teraz trzeba stawiać fabrykę która antonówkową marmoladę będzie robić i karczmę w której czerninę będzie można zamówić wtedy to ma sens. To tak jak by górale opatentowali oscypki a nie robili oscypków.
odpowiedz
Zgłoś wpis
student - niezalogowany
2013-08-03 02:01:12
Czarna polewka mowicie... Kto by sie spodziewał
odpowiedz
Zgłoś wpis
Podziel się swoją opinią
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Czernina, czarnina, czarna polewka lub czarna zalewajka – polska zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew z kaczki lub kury, królika, rzadziej z prosięcia. Dawniej używano też krwi gęsi.wikipedia.pl
Czernina nie czarnina, obciach
Czarnina -no, no. A ciekawe, czy drób jest wcześniej, przed ubojem ogłuszany, może usypiany, no jeżeli nie, to mamy tu do czynienia z ubojem "rytualnym" i zamiast ten produkt reklamować, należy podrzucić temat sprzedajnym posłom, a oni udupią i pomysłodawcę i produkt i jeszcze społeczeństwo zapłaci za to.
@Maxx: Fakt. Nic nie wnosi na naszym lokalnym, mazowieckim rynku. Ktos poryszył kwestię OSCYPKA. Tylko tak chodziło raczej o to by nie "oddać" go Słowakom. Górale chcąc żyć, musieli wyrobić na niego certyfikat, inaczej wysiudaliby ich w tym Słowacy. Tyle. A u nas? To raczej dla hobby urzędników, przy tak mało- turystycznym regionie, bądź nieprodukcji na skalę masową. Wielu się oburza, że za pieniądze te, można byłoby nakarmić głodne dzieci. No ale niestety to nierealne, taka mała głupota.
I właśnie tak się robi świetne statystyki absorpcji środków a kompletnie nic z tego nie wynika.
@XXX: tak się składa, że wypowiadam się w swojej dziedzinie, jestem w trakcie pisania książki w przewodzie doktorskim na temat między innymi związany z produktami regionalnymi, więc Twoje "powiedzenie" jest conajmniej nie na miejscu tutaj. Osobiście nie wypowiadam się na tematy, na które nie mam zielonego pojęcia w odróżnieniu od 90% osób tu komentujących...
Przygadał kocił garkowi. Ucz się student.
@tubylec: odrazu widać, że nie masz zielonego pojęcia o certyfikacji produktów regionalnych, pisząc takie brednie...
Większej głupoty nie spotkałem , zupę czarna polewkę inaczej czarninę robią w każdej wiosce czy mieście w całej Polsce a nie tylko w Mchowie.
starosto zrób coś ! ! ! powiat jest ośmieszany ! ! !
Beznadzieja głupota brak zajęcia i marnowanie kasy lepiej by chorym dzieciom pomogli ale kto się przy tym kręcił to i kasę zgarnął czarnina ze Mchowa a zasługi dla ..... ciekawe kto te zasługi zgarnie he
przyjęła się nazwa "czarnina". niestety. za chwilę przyjmie się również "poszłem", bo większość ludzi tak mówi. a jak mówią, to wprowadźmy, skoro już i tak codziennie się to słyszy. bez sensu.
Nie "czernina" tylko "czarnina".
Tylko jaki sens ma taki produkt jeśli nikt go nie produkuje? Teraz trzeba stawiać fabrykę która antonówkową marmoladę będzie robić i karczmę w której czerninę będzie można zamówić wtedy to ma sens. To tak jak by górale opatentowali oscypki a nie robili oscypków.
Czarna polewka mowicie... Kto by sie spodziewał