Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej tradycji. 2 grudnia grupa gimnazjalistów z Czernic Borowych uczestniczyła w „Gawędzie o zachowaniu się przy stole”, a miało to miejsce w zabytkowym XV - wiecznym Zamku, obecnie Centrum Konferencyjno - Rekreacyjnym "Domu Polonii" w Pułtusku.
Pod kierunkiem zamkowej Mistrzyni Kelnerstwa mogliśmy dowiedzieć się, jak należy zachowywać się przy stole, jak elegancko i kulturalnie spożywać posiłki oraz, w jaki sposób korzystać z zastawy stołowej. Była to bardzo ciekawa lekcja zasad savoir-vivre"u oraz lekcja, tylko z pozoru łatwej, sztuki jedzenia. Młodzież uczyła się języka porozumiewania się z kelnerami za pomocą odpowiedniego ułożenia sztućców. W przygotowanym specjalnie dla nas czterodaniowym obiedzie składającym się z przystawki, zupy, dania głównego i pysznego deseru mogliśmy pochwalić się zdobytą wiedzą i umiejętnościami.
Wyjazd zorganizowany został przez panią Anetę Gadomską w ramach realizowanej innowacji pedagogicznej „Niechaj zdrowe odżywianie Twoim nawykiem się stanie”.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie