
Stowarzyszenie „Przyjaciele Ziemi Jednorożeckiej” zaprasza na międzypokoleniowe spotkanie – popołudnie wspomnień, rozmów i wspólnego gotowania! Poznamy lub przypomnimy sobie smaki z dzieciństwa, porównamy je ze współczesnymi, a przede wszystkim ugotujemy jednorojskiego malona – zupę z dyni.
Co jedli na co dzień i od święta Kurpie oraz Kurpianki z Jednorożca? Przyjdź z mamą, babcią lub prababcią – to kobiety bowiem kojarzą się z ogniskiem domowym i kuchnią. Możesz też wziąć pradziadka, dziadka, tatę. Wysłuchaj opowiadań seniorów i seniorek o smakach ich dzieciństwa i dorosłości. Dowiedz się, co królowało w jadłospisie przodków i przodkiń jednoroziaków. Podziel się własnymi wspomnieniami. Jeśli masz fotografie związane z przygotowaniem posiłków, wykopkami, krojeniem kapusty na zimę, pracą w kuchni – przynieś je. Zasilą Jednorożeckie Archiwum Społeczne. Będziemy kroić dużo dyni, by wspólnie ugotować i zjeść malona, potrawę wpisaną na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szykuje się pyszne spotkanie!
Wydarzenie w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa.
Każda osoba mile widziana, nie tylko jednorożanki i jednoroziaki! Nie sugerujcie się tytułem wydarzenia. Po prostu przybywajcie!
Zdjęcie archiwalne na grafice w tle pochodzą z Jednorożeckiego Archiwum Społecznego (krojenie kapusty w Jednorożcu, lata 70. XX w. – udostępniła Janina Popiołek; biesiada w Lipie – udostępnił Janusz Więcek; rodzinne spotkanie Krawczyków w Lipie – udostępniła Anna Rejnat).
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie