
Dla wielu osób kawa jest smacznym i jedynym słusznym sposobem na zapewnienie sobie porannej dawki energii. Co powiesz na to, aby zamienić jej przygotowywanie w swój własny mały rytuał, dzięki któremu mała czarna (i nie tylko) będzie smakować jeszcze lepiej? Brzmi zachęcająco? W takim razie najwyższy czas zainwestować w odpowiednie akcesoria. Zobacz nasze trzy propozycje, dzięki którym Twoja kawa będzie jeszcze smaczniejsza.
Cappuccino, latte, flat white czy latte macchiato – co je łączy? Oczywiście jest to dodatek pianki z idealnie spienionego mleka. Możesz łatwo przygotować je samodzielnie w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w jeden ze spieniaczy dostępnych w Coffeedesk (https://www.coffeedesk.pl/akcesoria/akcesoria/spieniacze-do-mleka/).
Niezawodny spieniacz równomiernie napowietrza mleko i tworzy aksamitną warstwę pianki o idealnej konsystencji. Niektóre modele umożliwiają także podgrzanie, dzięki czemu temperatura i smak gotowej kawy są wręcz perfekcyjne. Do wyboru masz proste ręczne spieniacze i modele elektryczne, będące must havem każdego kawowego entuzjasty.
Chyba się z nami zgodzisz, że nie ma nic lepszego od unoszącego się w kuchni zapachu świeżo zmielonych ziaren kawy. Nic więc dziwnego, że to właśnie młynek jest uznawany za jedno z najważniejszych akcesoriów, których nie może zabraknąć w domu żadnego kawosza. To właśnie dzięki niemu możesz na bieżąco mielić ziarna, a co za tym idzie – cieszyć się pełnią smaku i aromatu ulubionej kawy. W końcu w trakcie mielenia uwalniają się olejki eteryczne, których na próżno szukać w zmielonych wcześniej mieszankach.
Do wyboru masz młynki ręczne (https://www.coffeedesk.pl/mlynki/rodzaj/mlynki-reczne/) i elektryczne. Najlepszą propozycją są te żarnowe, mielące ziarna równomiernie i bez ryzyka ich przegrzania.
Jeśli parzysz kawę w dripperze czy ekspresie przelewowym, filtry to akcesorium, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Chociaż na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niepozorne – dobrej jakości produkty wpływają na klarowność i smak kawy oraz eliminują fusy, które mogą popsuć przyjemność z picia małej czarnej.
Co ciekawe, filtry papierowe zatrzymują olejki kawowe, sprawiając tym samym, że napar staje się delikatniejszy. Z kolei te metalowe przepuszczają więcej olejków, nadając kawie intensywniejszy charakter.
Oprócz tego najlepiej wybierać filtry bezzapachowe i wybielane w sposób naturalny (jeśli zdecydujesz się na jednorazowe artykuły papierowe). Alternatywą są produkty wielokrotnego użytku, wykonane z metalu lub tkanin. Chociaż wymagają regularnego czyszczenia, to są ekologicznym rozwiązaniem i pozwalają zredukować ilość generowanych odpadów.
(art.sponsorowany)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie