Mazowieckie Centrum Przedsiębiorczości zaprasza do projektu "Śladem wspomnień kulinarnych"
Śladem wspomnień kulinarnych – diagnoza oraz partycypacyjny charakter prac nad rejestracją zidentyfikowanego produktu tradycyjnego.
Mazowieckie Centrum Przedsiębiorczości Działajmy, pamiętajmy, kultywujmy !
Zapraszamy członków kół gospodyń, organizacji pozarządowych, grup nieformalnych oraz mieszkańców powiatów ostrołęckiego, ziemskiego, makowskiego, przasnyskiego do udziału w projekcie współfinansowanym ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego.
Celem głównym zadania jest wzrost aktywności społeczności lokalnych poprzez stworzenia warunków do pobudzenia „uśpionej” tożsamości kulturowej, której wynikiem będzie opracowanie i złożenie wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych wybranej, lokalnej potrawy.
Działania przewidziane w projekcie:
Akcja promocyjno-informacyjna polegająca na rozpowszechnieniu informacji o projekcie, jego idei oraz samej liście produktów tradycyjnych. Warsztaty „Nasz produkty tradycyjne – czy je znasz?” (2 dni) – zajęcia praktyczne po 6 godzin każdego dnia (dyskusje, pokaz uczestniczący, ćwiczenia) w obszarze poznania zasad rejestracji i konstrukcji wniosku oraz produktów zarejestrowanych na liście z województwa mazowieckiego (w tym również poprzez próbną produkcje wybranych produktów) Badanie fokusowe (2 h) – metoda diagnozy, poszukiwania lokalnego produktu tradycyjnego polegająca na kierowanej przez moderatora rozmowie na temat pamiętanych, wykonywanych od lat przez uczestników potraw Wywiady bezpośrednie, zbieranie materiałów – uczestnicy podzielą się swoją wiedzą o wybranym produkcie, metodzie jego produkcji, wykorzystywanych surowcach zarówno opowiadając jak i przekazując stare przepisy, zapiski, zdjęcia i inne materiały dokumentujące tradycje pochodzenia potrawy Próbna produkcja zidentyfikowanego produktu (3h) – wykonanie potrawy w oparciu o zgromadzony materiał, nagranie i montaż filmu z tejże produkcji Opracowanie i złożenie wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych – Ekspert włączy uczestników i będzie z nimi konsultował i analizował poszczególne obszary przygotowywanego wniosku Spotkanie kończące – prezentacja wyników prac (z degustacją) (2h) – złożony wniosek wraz ze zgromadzonym materiałem zostanie przedstawiony społeczności lokalnej, przygotowana zostanie również możliwość jego degustacji
Mazowieckie Centrum Przedsiębiorczości Ul. Kościelna 13, 06-216 Sypniewo Telefon: 505 237 554 Adres e-mail: [email protected]
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie