Reklama

Naturalne suplementy – co jeść, by dostarczyć sobie to, co najważniejsze?

Chcesz wzmocnić odporność, zadbać o prawidłową masę ciała i dobre samopoczucie? Poznaj naturalne suplementy, których spożywanie pomoże Ci dostarczyć do organizmu mnóstwo cennych witamin. Oto co warto jeść.

Naturalne probiotyki

W sklepach znajdziesz suplementy dla kobiet, mężczyzn i dzieci, ale czy wiesz, że wraz z codziennym pożywieniem możesz dostarczać organizmowi cennych witamin i probiotyków? Ich źródłem są przede wszystkim kiszone warzywa jak kapusta, ogórki czy marchewka. Bakterie probiotyczne są obecne również w kefirach, kwaśnym mleku, maślance czy w jogurcie naturalnym.

Probiotyki są niezwykle ważne. Przede wszystkim zapobiegają dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Regulują wypróżnienie, a także hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. 

Kwasy omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają uniknąć wielu problemów zdrowotnych. Między innymi poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko wystąpienia zakrzepów i regulują ciśnienie krwi. 

Źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby – łosoś, makrela czy pstrąg tęczowy. Dostarczysz je, jedząc nasiona chia, orzechy włoskie oraz siemię lniane. Niewielkie ilości kwasów omega-3 zawierają warzywa jak szpinak, sałata i jarmuż. 

Witamina D

Nie sposób wymienić wszystkich korzyści prozdrowotnych, jakie niesie suplementacja witaminy D. Do głównych należy utrzymywanie dobrego stanu zębów i kości oraz zapobieganie krzywicy u dzieci. Witamina D wspiera również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. 

Głównym źródłem występowania witaminy D są ryby morskie, takie jak:

  • węgorz,
  • dorsz,
  • makrela,
  • łosoś.

Tego dobroczynnego składnika szukaj również w owocach – brzoskwiniach, morelach, śliwkach i wiśniach. 

Witamina C

Witamina C to naturalny antyoksydant, który wspiera układ odpornościowy. Ponadto ma dobroczynne działanie na skórę, bowiem stymuluję syntezę kolagenu, czy wpływa na szybkość gojenia się ran. Doskonałym źródłem witaminy C są surowe owoce i warzywa. 

Chcesz dostarczyć sobie witaminy C? Jedz cytrusy, owoce jagodowe oraz warzywa kapustne jak brukselkę kalafior. Zadbaj, aby w Twojej codziennej diecie znalazła się również natka pietruszki, szczypiorek i świeża papryka. 

Żelazo i magnez

Borykasz się z nawracającą anemią? Zadbaj o odpowiedni poziom żelaza, który wspiera produkcję hemoglobiny. Żelazo znajduje się przede wszystkim w czerwonym mięsie – wołowinie, wieprzowinie czy dziczyźnie. Źródłem żelaza jest także szpinak, żółtka jaj, soja czy fasola.

Jeśli czujesz permanentne zmęczenie, to może brakuje Ci magnezu? Brak tego pierwiastka to również bolesne skurcze mięśni czy drgająca powieka. Możesz suplementować magnez nie tylko w postaci tabletek. Produkty bogate w magnez to czekolada i kakao, sery podpuszczkowe, ryby i owoce morza.

Mamy nadzieję, że już wiesz, w czym znajdują się cenne witaminy i pierwiastki, których brak w organizmie może doprowadzić do powstania różnych chorób. 

(art. sponsorowany)

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do