Reklama

Najlepsze smaki Mazowsza są w przasnyskim. Znamy laureatów

10/05/2019 10:39

Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Wśród nich są również potrawy z powiatu przasnyskiego.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

Laureaci i wyróżnieni z powiatu przasnyskiego:

Koło Gospodyń Wiejskich w Połoni zdobyło wyróżnione w kategorii "Ryby i przetwory rybne" za "Szczupaka faszerowanego z Połoni". (grupa producenci indywidualni)

Szczupak faszerowany z Połoni – wszystkie składniki użyte do wytworzenia produktu pochodzą  z ekologicznych plantacji. Potrawę cechuję specyficzny i delikatny smak mięsa, a jego smak  dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy.

w grupie producenci rynkowi: laureatem zostało Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda, pana Marka Zalewskiego z Czernic Borowych, w kategorii produkty mleczarskie za "ser wędzony z markowej zagrody"

Ser Wędzony z Markowej Zagrody – wytwarzany jest metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą. Ma kształt owalnej bryły, brązowo-złotą barwę po uwędzeniu, z charakterystycznym wzorem odciśniętej siatki w której był wędzony. Do wyrobu sera używane jest wyłącznie najlepszej jakości mleko krowie pochodzące z gospodarstwa Pana Marka Zalewskiego.

 

Pozostali Laureaci XII edycji konkursu o Laur Marszałka:

1. producenci indywidualni:

Chleb Na Zakwasie - powiat miński „Dosiniak” Chleb Ziołowy - powiat legionowski (wyróżnienie) Makowiec „Adama” - powiat nowodworski Kiełbasa W Kurpiowskim Cebrze Kiełsana z Ostrołęki Pasztet z Dziczyzny - powiat ostrołęcki (wyróżnienie) Węgorz Wędzony z Radziwiłłowa - powiat żyrardowski Ser Kozi Ricotta z Witkowizny - powiat miński Galaretka Z Czarnej Porzeczki - powiat garwoliński Ogórki Kiszone - powiat lipski (wyróżnienie) Miód Rzepakowy (Z Klonem I Wierzbą) z Legionowa Miód Wielokwiatowy z Pawłowa - powiat białobrzeski (wyróżnienie) Wino z Czarnej Porzeczki Cyraneczka - powiat sokołowski Porzeczkówka Magdy - powiat legionowski (wyróżnienie)

2. producenci rynkowi:

Chleb Żytni na Trzonie z Ziołami - powiat Radomski; Chleb Żytni Razowy - powiat ciechanowski (wyróżnienie) Pączki z Różaną Konfiturą - powiat radomski Kindziuk po Skołatowsku - powiat płoński Kabanosy Wieprzowe - powiat makowski Jogurt typ Grecki z Siedlec (wyróżnienie) Powidła Wiśniowo-Jabłkowe Bez Dodatku Cukru - powiat zwoleński Nadwkrzański Miód z Dodatkiem Propolisu I Pyłku Kwiatowego z Żuromina Wino z Czarnej Porzeczki – Winnica Dwórzno - powiat żyrardowski

Gratulujemy.

 

 

 

 

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do