
Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Wśród nich są również potrawy z powiatu przasnyskiego.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.
Laureaci i wyróżnieni z powiatu przasnyskiego:
Szczupak faszerowany z Połoni – wszystkie składniki użyte do wytworzenia produktu pochodzą z ekologicznych plantacji. Potrawę cechuję specyficzny i delikatny smak mięsa, a jego smak dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy.
Ser Wędzony z Markowej Zagrody – wytwarzany jest metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą. Ma kształt owalnej bryły, brązowo-złotą barwę po uwędzeniu, z charakterystycznym wzorem odciśniętej siatki w której był wędzony. Do wyrobu sera używane jest wyłącznie najlepszej jakości mleko krowie pochodzące z gospodarstwa Pana Marka Zalewskiego.
Pozostali Laureaci XII edycji konkursu o Laur Marszałka:
1. producenci indywidualni:
Chleb Na Zakwasie - powiat miński „Dosiniak” Chleb Ziołowy - powiat legionowski (wyróżnienie) Makowiec „Adama” - powiat nowodworski Kiełbasa W Kurpiowskim Cebrze Kiełsana z Ostrołęki Pasztet z Dziczyzny - powiat ostrołęcki (wyróżnienie) Węgorz Wędzony z Radziwiłłowa - powiat żyrardowski Ser Kozi Ricotta z Witkowizny - powiat miński Galaretka Z Czarnej Porzeczki - powiat garwoliński Ogórki Kiszone - powiat lipski (wyróżnienie) Miód Rzepakowy (Z Klonem I Wierzbą) z Legionowa Miód Wielokwiatowy z Pawłowa - powiat białobrzeski (wyróżnienie) Wino z Czarnej Porzeczki Cyraneczka - powiat sokołowski Porzeczkówka Magdy - powiat legionowski (wyróżnienie)2. producenci rynkowi:
Chleb Żytni na Trzonie z Ziołami - powiat Radomski; Chleb Żytni Razowy - powiat ciechanowski (wyróżnienie) Pączki z Różaną Konfiturą - powiat radomski Kindziuk po Skołatowsku - powiat płoński Kabanosy Wieprzowe - powiat makowski Jogurt typ Grecki z Siedlec (wyróżnienie) Powidła Wiśniowo-Jabłkowe Bez Dodatku Cukru - powiat zwoleński Nadwkrzański Miód z Dodatkiem Propolisu I Pyłku Kwiatowego z Żuromina Wino z Czarnej Porzeczki – Winnica Dwórzno - powiat żyrardowskiGratulujemy.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie