
Sezon wiosenny sprzyja organizacji spotkań na świeżym powietrzu. Osoby dysponujące ogrodem chętnie zapraszają znajomych i rodzinę na grilla. Coraz większą popularnością cieszą się grille gazowe. Zapewniają one pełną kontrolę nad procesem przygotowywania posiłku i są wyjątkowo wygodne w użyciu. Używa się ich jednak nieco inaczej niż odpowiedników węglowych. Wśród potraw przyrządzanych za pomocą grilla królują oczywiście różne rodzaje mięs. Jakie nadają się najlepiej do grillowania na gazie?
Grille gazowe mogą być z powodzeniem wykorzystywane do przyrządzania kiełbasy. To bardzo proste danie, które jest jednak nie lada przysmakiem. Z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet kucharze-amatorzy. Najczęściej używa się w tym przypadku metody bezpośredniej, jednak technika pośrednia również jest czasami stosowana. Czas grillowania będzie inny w zależności od tego, czy korzysta się z kiełbasy parzonej czy surowej. Kiełbasę parzoną grilluje się 8-10 minut, natomiast surową – 15-20 minut. Czas jest podany dla kawałków o wadze około 100 gram. Najlepsza temperatura grillowania to w tym przypadku między 180 a 200 stopni Celsjusza.
Grill ogrodowy warto też wykorzystać do przyrządzenia karkówki. Jest to jeden z najchętniej grillowanych przysmaków. Prawidłowo przygotowany, będzie soczysty i smaczny. Właśnie dlatego nie wolno przesadzać z temperaturą. Zbyt wysoka spowoduje przypalenie się mięsa na zewnątrz, które jednak pozostanie w środku surowe. Najlepsza temperatura to taka między 180 a 200 stopniami Celsjusza, lecz niższa będzie najkorzystniejszą opcją. Długość grillowania jest zależna od grubości mięsa. W temperaturze 180 stopni Celsjusza kawałki o grubości 1 cm będą dobre po 8 minutach. Warto sprawdzać wewnętrzną temperaturę mięsa przy pomocy termometru do grillowania. Można je zdjąć z rusztu, jeśli wartość wyniesie 75 stopni Celsjusza. W tym przypadku najlepiej jest stosować bezpośrednią metodę grillowania.
Grillowanie kurczaka nie należy do najbardziej skomplikowanych zadań. Trzeba jednak pamiętać, że przebieg procesu nie zawsze będzie taki sam – wszystko zależy od tego, jaka część drobiu jest przygotowywana. Piersi, udka i podudzia z kością przyrządza się za pomocą metody pośredniej, w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Będą one gotowe po około 45-50 minutach. W taki sam sposób przygotowuje się pierś bez kości, jednak czas wyniesie 10-12 minut. Skrzydełka również powinny być grillowane za pomocą metody pośredniej w 120 stopniach Celsjusza. Czas ich przygotowywania to mniej więcej 25-30 minut.
Poza wymienionymi mięsami na grillu gazowym można też przygotować smakowitą rybę. Osoby, które rezygnują ze spożywania mięsa, mogą z kolei przyrządzić apetyczne dania z warzyw. Grillować można praktycznie wszystkie warzywa, a najpopularniejsze z nich to papryka, cukinia, bakłażan, cebula, pomidory. Warto też zapoznać się z innymi urządzeniami i akcesoriami sprawdzającymi się podczas grillowania. Palenisko na ognisko to niezwykle przydatny i efektowny element wyposażenia przydomowego ogrodu. Można się przy nim ogrzać oraz urządzić dzięki niemu grilla pełnego smakowitych potraw.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie