Reklama

Jak spędzać mniej czasu w kuchni? 10 praktycznych wskazówek

17/01/2024 19:25

Czy marzysz o tym, by spędzać mniej czasu w kuchni, a więcej cieszyć się życiem, nie rezygnując przy tym z pysznych i zdrowych posiłków? Czy chcesz, aby codzienne gotowanie stało się prostsze, szybsze, a jednocześnie nadal smakowite? Jesteś we właściwym miejscu! Przedstawiamy 10 praktycznych wskazówek, które pomogą Ci przekształcić codzienne przygotowywanie jedzenia w przyjemność, a nie obowiązek!

1. Planuj posiłki z wyprzedzeniem

Kluczem do efektywności jest organizacja. Planując posiłki na cały tydzień, zaoszczędzisz czas, który inaczej straciłbyś na codzienne zastanawianie się, co ugotować. Dodatkowo zorganizowane zakupy to mniej spontanicznych wizyt w sklepie, a więc oszczędność na nieprzemyślanych, impulsywnych wydatkach.

2. Wykorzystaj gotowe rozwiązania

W dzisiejszym szybkim tempie życia, gotowe dania mogą być praktycznym wyborem do przygotowania szybkich i smacznych posiłków. Lisner oferuje różnorodność dań rybnych i wegetariańskich, od sałatek, po filety w sosach i marynowane śledzie, które mogą ułatwić codzienne gotowanie. Dla tych, którzy szukają inspiracji lub chcą poznać pełną ofertę, warto zajrzeć na stronę https://www.lisner.pl/, gdzie można znaleźć więcej informacji o produktach i przepisach.

3. Przygotuj składniki wcześniej

Znane jako z kuchni francuskiej jako mise en place, przygotowanie składników przed rozpoczęciem gotowania to sposób na znaczne skrócenie czasu spędzanego w kuchni. Pokrój warzywa, umyj sałatę czy zmieszaj przyprawy w wolnej chwili, a gdy przyjdzie moment na przygotowanie obiadu, wszystko pójdzie sprawniej i przyjemniej!

 

4. Gotuj więcej, ale rzadziej

Przygotowanie większej ilości jedzenia na raz i zamrażanie go to doskonały sposób na oszczędność czasu. Idealnymi daniami do tego są zupy i gulasze, które zachowują swoje walory smakowe nawet po przechowywanie w temperaturach poniżej zera.

Takie bogate w składniki potrawy jak chili con carne czy curry, a także domowe sosy, na przykład boloński, są równie dobre po rozmrożeniu. 

Możesz także zamrozić pieczone mięso, które później świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy kanapek. Pasztety i terriny również dobrze znoszą zamrażanie, zachowując swoje bogate smaki i tekstury. 

Jeśli chodzi o dania mączne, takie jak pierogi, pizza czy naleśniki, są one bezproblemowe do przechowywania w zamrażarce, a później do szybkiego podgrzewania. 

Pamiętaj, aby przed zamrożeniem dania odpowiednio schłodzić i hermetycznie zapakować, aby uniknąć przesuszenia. Ważne jest także, aby rozmrażać jedzenie bezpiecznie, najlepiej w lodówce lub przy użyciu mikrofalówki z funkcją rozmrażania.

5. Używaj wielofunkcyjnego sprzętu kuchennego

Robot kuchenny, szybkowar, czy wielofunkcyjny blender to urządzenia, które mogą zrewolucjonizować Twój sposób gotowania. Pozwalają one na przygotowanie różnorodnych potraw z minimalnym nakładem pracy. Przy zakupie takiego sprzętu, sprawdź, które elementy można myć w zmywarce. Im mniej części do ręcznego mycia, tym więcej czasu zaoszczędzonego na przyjemności.

6. Eksperymentuj z daniami jednogarnkowymi

Dania jednogarnkowe to prawdziwy ratunek dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość przygotowania posiłków. Są to potrawy, gdzie wszystkie składniki gotuje się razem, co minimalizuje czas spędzony na gotowaniu i sprzątaniu. Przykłady takich dań obejmują risotto, paellę, czy aromatyczne curry. 

Możesz swobodnie eksperymentować z różnymi kombinacjami składników, łącząc warzywa, ryż, makarony lub kasze z ulubionymi dodatkami, jak mięso, ryby czy strączki. To świetny sposób na przygotowanie pełnowartościowego posiłku szybko i łatwo!

7. Ustaw czas i gotuj zgodnie z nim

Stosowanie timera to prosty i skuteczny sposób na zwiększenie efektywności w kuchni. Zamiast stać i zastanawiać się, „czy już czas wyłączyć palnik?”, ustaw po prostu timer na odpowiednią ilość czasu. Pozwoli Ci to na zajęcie się innymi rzeczami, a kiedy usłyszysz dźwięk timera, będziesz wiedzieć, że Twoje danie jest gotowe.

8. Ucz się szybkich i łatwych przepisów

Opanowanie sztuki przygotowywania szybkich i łatwych przepisów to klucz do oszczędzania czasu w kuchni. W sieci możesz znaleźć mnóstwo przepisów na szybkie sałatki, prostego grillowanego kurczaka, szybkie pasty czy zdrowe smoothie, które z powodzeniem przygotujesz w mniej niż 30 minut.

9. Dbaj o porządek podczas gotowania

Sprzątanie w trakcie gotowania to oszczędność czasu. Umieszczanie brudnych naczyń od razu w zmywarce lub mycie ich w miarę gotowania pozwoli Ci uniknąć bałaganu po posiłku.

10. Ciesz się gotowaniem!

Pamiętaj, że gotowanie nie musi być smutnym obowiązkiem. Eksperymentuj, baw się smakami i ciesz się każdą chwilą spędzoną w kuchni, wykorzystując ją jako czas dla siebie.

Gotowanie może być proste, szybkie i przyjemne. Wystarczy kilka mądrych wyborów i strategii, aby przekształcić codzienne przygotowywanie posiłków w coś, na co będziesz czekać z uśmiechem!

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do