Reklama

Jak ocenić jakość kawy? Proste wskazówki

02/02/2023 06:05

Zdecydowana większość Polaków każdego dnia pije kawę. Wciąż wiele osób uważa, iż ten napój nie jest bezpieczny dla zdrowia. Czy to prawda? Tak, ale tylko wtedy, gdy ten napój jest spożywany w zbyt dużych ilościach. Jeśli pijemy ją w umiarkowanych ilościach, to jest ona bezpieczna, choć ważne jest, aby wybierać kawę dobrej jakości. Na półkach sklepowych znajdziesz mnóstwo różnorodnych rodzajów kaw. Zachęcają one do zakupu kolorowymi opakowaniami, czy ciekawymi opisami. Często mimo to nie wiemy, jaką kawę wybrać. Na co rzucić okiem? Najważniejsze czynniki mające wpływ na jakość produktu to: region, z którego zostały pozyskane nasiona, czas zbiorów, wysokość, na jakiej znajduje się plantacja, czy chociażby proces palenia ziaren. Dowiedz się, jak możesz ocenić jakość kawy.

Kawa ziarnista to zawsze najlepszy wybór

Podczas wyboru kawy musisz przede wszystkim zastanowić się, czy chcesz kawę mieloną, czy ziarnistą? My zdecydowanie polecamy świeżo paloną kawę ziarnistą, którą możesz znaleźć np. pod adresem: https://finestcoffee.pl/14-kawa-ziarnista

Taką kawę możesz zmielić chwilę przed zaparzeniem, dzięki czemu jej smak i aromat będzie głębszy i po prostu… lepszy. Równie istotne jest to, że kawa ziarnista równa się silniejszym właściwościom pobudzającym w porównaniu z kawą mieloną. Znajdziesz w niej również więcej substancji odżywczych. Taka kawa ma korzystny wpływ na pamięć, koncentrację, czy pracę mózgu. Natomiast kawa mielona cóż… bardzo szybko wietrzeje i traci cenne walory. Zanim wybierzesz kawę, to dobrze zapoznaj się z etykietą na opakowaniu. Na opakowaniu każdej dobrej kawy powinna znajdować się informacja, skąd pochodzi kawa - chodzi tutaj nie tylko o kraj, ale także region, czy nawet plantację!

Data palenia kawy - ważna sprawa

Musisz pamiętać, że im mniej czasu upłynęło od palenia, tym kawa będzie lepsza w smaku, ponieważ nie zdążyły ulotnić się jeszcze jej naturalne właściwości. Jeśli chcesz posmakować najlepszej kawy, to wybierz taką do kilku tygodni od daty palenia. Sięgając po kawę, która leżała długo na półce sklepowej, musisz liczyć się z tym, że jej smak będzie gorszy. Dobra palarnia kawy z reguły wypala ziarna dopiero po złożeniu zamówienia przez klienta.

Sprawdź stopień palenia ziaren

Najlepsze ziarna to te świeżo palone, ponieważ mają intensywny aromat i smak. Po czym rozpoznasz ziarna dobrej jakości? Powinny być pełne, niepokruszone, delikatnie błyszczące i podobnej wielkości. Co natomiast z tymi stopniami palenia? 

W zależności od rodzaju palenia kawa może smakować nieco inaczej. Palenie jasne sprawia, że kawa ma naturalny, subtelny smak. W tym przypadku ziarna są jasnobrązowe i nie znajdziesz na nich oleistych śladów. Palenie jasne wiąże się z temperaturą dochodzącą nawet do 200 stopni Celsjusza. Oprócz tego wiedz, iż w takiej kawie znajdziesz dużą ilość kofeiny. 

A palenie średnie? Sprawia, że kawa zyskuje bardziej intensywny aromat i smak. Taka kawa jest słodsza i zawiera mniej kofeiny niż kawa jasno palona. Opisywany rodzaj palenia kończy się w temperaturze nawet 210-220 stopni Celsjusza! Innym rodzajem jest palenie ciemne, które nadaje ziarnom ciemnobrązowy, prawie czarny kolor. Taka kawa to bogatszy smak, ale też jest bardziej gorzka. Ciemne palenie kończy się w temperaturze 225-250 stopni Celsjusza, zaś jeśli chodzi o zawartość kofeiny, to jest ona najniższa. 

Region pochodzenia ma znaczenie

Prawie każda osoba, która lubi pić kawę, wie, że smak kawy w dużej mierze zależy od kraju, z jakiego pochodzi. Jednak istotne jest, że równie ważny jest region, czy plantacja. Takie informacje powinny być podane na opakowaniu kawy. Pamiętaj, że kawa z Ameryki Południowej ma klasyczny smak, ta pochodząca z Afryki najczęściej jest słodsza, natomiast z Azji znacznie cięższa. Nie zapominaj o tym, a znalezienie ulubionej kawy pójdzie Ci sprawniej.

Wentyl jest niezbędny 

Uważasz, że wentyl w torebce z kawą jest tylko po to, aby móc wyczuć jej aromat? Nie do końca. Głównie służy odprowadzaniu powietrza, co wynika z tego, że świeże ziarna naturalnie “oddychają”, zatem zachodzi konieczność odprowadzania nadmiaru powietrza. Dzięki takiemu drobiazgowi torebka kawy na pewno nie eksploduje. Właściwie to jest podstawa, aby opakowanie dobrej kawy miało wentyl. Co ważne, działa on jedynie w jedną stronę, więc nie musisz się martwić o utratę aromatu!

Zaufaj swoim zmysłom 

Najlepsza kawa? To taka, która smakuje Ci najbardziej. Co jeśli jednak chciałbyś dokonać oceny kawy, którą spożywasz? Wówczas powinieneś skupić się na kilku najważniejszych cechach. Mianowicie mowa tutaj o:

  • body (cielistość) - kawa może być różna: niezwykle lekka, wodnista lub zupełnie inna, czyli gęsta i ciężka;
  • kwasowość - utrzymana równowaga między kwasowością a słodyczą to podstawa;
  • aromat i smak - najważniejsza zasada jest tutaj taka, że żaden smak nie może za bardzo dominować, usuwać innych smaków na drugi plan; 
  • posmak - chodzi tutaj o uczucie, które zostaje w ustach po wypiciu kawy i o czas:  jak długo się utrzymuje. 

Podsumowując, dowiedziałeś się, jak ocenić jakość kawy. Pamiętając o powyższych wskazówkach na pewno uda Ci się wybrać najlepszą kawę, która stanie się Twoim ulubionym napojem na co dzień. 

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do