
Tak jak w sporcie, sportowcy ze sobą konkurują, tak samo produkty „walczą” o wyższą pozycję poprzez wyróżnianie się korzystniejszym dla zdrowia indeksem glikemicznym. Co to takiego? Indeks glikemiczny to nic innego, jak wskaźnik, który pokazuje wpływ danego produktu na poziom cukru we krwi, a ściślej mówiąc, jak szybko poziom cukru we krwi podnosi się po spożyciu danego produktu węglowodanowego. Termin ten znakomicie znają cukrzycy, którzy swoją dietę komponują, używając w zdecydowanej większości produktów z niskim indeksem glikemicznym.
Węglowodany, które spożywamy na co dzień, to różnego rodzaju cukry i dzielimy je na proste oraz złożone. Budowa obu jest różna chemicznie i z tego też powodu organizm różnie je trawi. Główną rolą cukrów jest dostarczenie nam odpowiedniej ilości energii potrzebnej do przeprowadzenia podstawowych procesów zachodzących w naszym ciele, w tym również przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Produkty, których indeks glikemiczny wynosi ponad 70, szybko dostarczają nam energii, przez co szybciej się trawią, ale ich ubocznym skutkiem jest nagły skok poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje jego wysokie stężenie. Dobrze zbilansowana dieta może opierać się na cukrach prostych, jak i złożonych, ale w zdecydowanej większości powinny być to produkty z niskim indeksem glikemicznym. Popularne produkty, których powinniśmy unikać i ograniczyć ich spożycie to przede wszystkim dojrzałe banany, białe pieczywo, słodzone napoje, czy również rozgotowane ziemniaki. Stosując odpowiednią dietę, należy mieć przy sobie tabelę produktów wraz z ich wartościami indeksu glikemicznego, a jeśli w naszym domu gości catering dietetyczny Kraków, wówczas nie musimy się martwić o nieprawidłowo dobrane produkty.
Wolniejsze trawienie cukrów przez organizm nie powinno być mylone z wolniejszym trawieniem ciężkostrawnych dań. W pierwszym przypadku miejmy na uwadze to, że nasze ciało potrzebuje w nieco inny sposób przystąpić do rozkładu cukrów złożonych. To dobra wiadomość, ponieważ poziom cukru we krwi wzrośnie nieznacznie i będzie utrzymywał się na podobnym poziomie przez dłuższy czas. W przeciwieństwie do cukrów prostych, które działają bardziej gwałtownie i przez krótki moment, węglowodany złożone dostarczają nam odpowiedniej ilości energii przez długi czas. Tak jak w przypadku cukrów prostych, z pomocą przychodzi tabela indeksu glikemicznego. W grupie o wskaźniku mniejszym niż 55 znajdziemy takie produkty jak chleb razowy, jaja, chudy nabiał, pierś z kurczaka, niesłodzona herbata i kawa oraz zdecydowana większość warzyw. Bazując w swojej diecie na tych produktach, możemy być pewni, że wystarczy nam energii do wykonania treningu fizycznego, czy też realizacji projektu w pracy.
Komponując swoją dietę w celu zrzucenia paru kilogramów, ilość węglowodanów powinna stanowić mniej niż połowę tego, co jesz. Nasze ciało gromadzi tłuszcze, które spożywamy na wypadek, gdyby zabrakło węglowodanów, potrzebnych do podstawowych procesów zachodzących wewnątrz organizmu. Wtedy korzysta ono z zapasów w postaci tłuszczu i niejako konwertuje je na węglowodany. Dostarczając mniejsze ilości węglowodanów, organizm zaczyna czuć się zagrożony i wykorzystuje zapasy z naszej tkanki tłuszczowej, a my chudniemy. W przypadku treningów fizycznych po jego ukończeniu zjedzmy od razu produkt, który posiada cukry proste i odbuduje to, co utraciliśmy podczas wysiłku.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie