Z tym zagadnieniem w odniesieniu do roślin modyfikowanych genetycznie zmagali się uczniowie przasnyskiego LO KEN z klasy III C biologiczno-chemicznej pod kierunkiem genetyka z Wydziału Biologii SGGW w Warszawie Pani dr inż. Magdaleny Pawełkowicz.
Co pewien czas w mediach pojawiają się informacje o tym, że naukowcy wyhodowali organizmy o nowych właściwościach, np. soje o smaku orzeszków ziemnych lub odmiany roślin odporne na szkodniki. Takie eksperymenty jednych fascynują, innych niepokoją. Jednak są one tylko przykładem zastosowania wiedzy z zakresu genetyki w praktyce – i z taką wiedzą w sposób teoretyczny i praktyczny zapoznawali się nasi uczniowie.
Takie zajęcia to doskonała powtórka przed maturą.
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie