
Czym dokładnie jest białko, jakie korzyści przynosi naszemu organizmowi i gdzie najlepiej znaleźć ten ważny makroskładnik w codziennej diecie?
Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, którego Twoje ciało i komórki potrzebują do prawidłowego funkcjonowania. I choć można je znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych, skromne jajko dostarcza doskonałej jakości białka w wysoce strawnej formie - dostarczając wszystkich niezbędnych dziewięciu aminokwasów, które najlepiej odpowiadają twojemu dziennemu zapotrzebowaniu. Struktura i funkcje naszego ciała opierają się na tych ważnych cząsteczkach zwanych białkami. Składające się z dziewięciu niezbędnych aminokwasów, białka pomagają w regulacji funkcjonowania komórek, tkanek i narządów Twojego ciała.
Generalnie wyróżnia się dwa rodzaje białek:
Białko odgrywa istotną i kluczową rolę jako makroskładnik odżywczy odpowiedzialny za budowę i naprawę tkanek - budulec naszego ciała. Białko jest niezbędne z wielu powodów, m.in:
Według Norm Spożycia dla Populacji Polski, zalecane dzienne spożycie białka (RDI) wynosi 0,8-1,1 g/kg masy ciała zarówno dla kobiet i jak i dla mężczyzn. Na szczęście spożycie białka w diecie Polaków wzrasta - według badań przeprowadzonych przez IŻŻ przeciętny Polak spożywa 95 gramów białka dziennie, czyli znacznie powyżej zalecanego spożycia (RDI).
Niektóre osoby mogą jednak odnieść korzyści ze zwiększenia spożycia lub upewnić się, że otrzymują najlepszej jakości źródła białka, a mianowicie:
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie