23 listopada 2018 r. 25 uczniów Szkoły Podstawowej im. Janiny Sieklickiej w Czernicach Borowych wzięło udział w zajęciach serowarskich zorganizowanych w ramach projektu pt. ,,Babcia gotuje wnuczka smakuje” zadanie realizowane przez Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie w partnerstwie ze szkołą.
Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach art.19a ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w obszarze kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego.
Zajęcia odbyły się w budynku Gminnej Biblioteki Publicznej w Czernicach Borowych. Pod okiem pana Krzysztofa Jaworskiego - serowara z Żuław młodzież przygotowała pieczywo, masło i ser. Pan Krzysztof jest pasjonatem przyzagrodowej sztuki serowarskiej, od lat przeprowadza warsztaty serowarskie również dla hodowców i farmerów w wielu zakątkach Polski, propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność.
Warsztaty z wypiekania chleba rozpoczęły się od przygotowania tradycyjnego ciasta na zakwasie. Uczestnicy podczas zajęć uzyskali informacje na temat wytwarzania ciasta, tradycji związanych z wypiekaniem chleba, oraz walorów zdrowotnych chleba z domowego wypieku. Była to doskonała okazja do poznawania tradycji lokalnych i historii regionu. Po wytworzeniu ciasta chlebowego, młodzież wyrabiała i formowała własną bułeczkę – czyli mały chlebek. Na koniec zajęć uczestnicy zabrali upieczone bułeczki do domu, aby pokazać je rodzinie.
Następnym zadaniem dla uczniów było ubijanie masła z mleka dostarczonego z pobliskiego gospodarstwa ok. 20 litrów. Dzieci wytworzyły masło w tradycyjnej masielnicy, wygniatały i formowały masło w tradycyjną osełkę. Dzieci poznały także masło czosnkowe, które przygotowują ich babcie oraz członkowie stowarzyszenia. Poznały także zioła i dodatki do serów. W przerwach, podczas oczekiwania na wypieki, pan Krzysztof zaskoczył gości jeszcze innymi talentami – grał na gitarze i śpiewał pieśni, angażując do tego wszystkich, opowiadał także ciekawe legendy i historie dotyczące przygotowywania potraw oraz ludowych tradycji.
Ostatnim etapem zajęć było wytwarzanie sera. Dzieci wspólnie z serowarem, a także przy współpracy opiekunów i wolontariuszy, wykonały ser. Prowadzący zajęcia inspirował uczestników do tradycyjnego wytwarzania sera metodą gospodarską. Prawdziwy ser podpuszczkowy można uwarzyć w prosty sposób w warunkach domowych! Własnoręcznie wytworzony produkt jest smaczny, zdrowy, a konsumpcja i dzielenie się nim to wielka satysfakcja i przyjemność! Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem zaangażowania i zapału młodzieży oraz opiekunów przy wykonywaniu produktów. Zajęcia zakończyły się wspólnym śpiewaniem i pamiątkowym zdjęciem. Projekt, w którym uczestniczy młodzież i seniorzy, ma na celu promocję lokalnego dziedzictwa kulinarnego, produktów już wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z Mazowsza, którą promuje stowarzyszenie.
Jest to już drugie spotkanie z panem Krzysztofem Jaworskim jakie Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie zorganizowało w ostatnim czasie. Wcześniej takie zajęcia odbyły się w okresie wakacji w ramach projektu ,,Zasmakuj w produktach lokalnych gminy Czernice Borowe” w zajęciach serowarskich brało udział ok. 30 osób dorosłych z gmin Czernice Borowe, Grudusk, Chorzele, Przasnysz. Zainteresowanie takimi zajęciami w naszym środowisku lokalnym jest nadal duże i z pewnością do nich jeszcze nie raz powrócimy.
Osoby które chciałby jeszcze skorzystać z takich spotkań już dziś prosimy o kontakt ze stowarzyszeniem ([email protected])
Aplikacja eprzasnysz.pl
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Komentarze opinie