Reklama

"Babcia gotuje wnuczka smakuje” w Czernicach Borowych

04/12/2018 22:02

23 listopada 2018 r. 25 uczniów Szkoły Podstawowej im. Janiny Sieklickiej w Czernicach Borowych wzięło udział w zajęciach serowarskich zorganizowanych w ramach projektu pt. ,,Babcia gotuje wnuczka smakuje” zadanie realizowane przez Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie w partnerstwie ze szkołą.

Projekt dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego w ramach art.19a ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie w obszarze kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego.

Zajęcia odbyły się w budynku Gminnej Biblioteki Publicznej w Czernicach Borowych. Pod okiem pana Krzysztofa Jaworskiego - serowara z Żuław młodzież przygotowała pieczywo, masło i ser. Pan Krzysztof jest pasjonatem przyzagrodowej sztuki serowarskiej, od lat przeprowadza warsztaty serowarskie również dla hodowców i farmerów w wielu zakątkach Polski, propagując zdrową, smaczną i tradycyjną żywność.

Warsztaty z wypiekania chleba rozpoczęły się od przygotowania tradycyjnego ciasta na zakwasie. Uczestnicy podczas zajęć uzyskali informacje na temat wytwarzania ciasta, tradycji związanych z wypiekaniem chleba, oraz walorów zdrowotnych chleba z domowego wypieku. Była to doskonała okazja do poznawania tradycji lokalnych i historii regionu. Po wytworzeniu ciasta chlebowego, młodzież wyrabiała i formowała własną bułeczkę – czyli mały chlebek. Na koniec zajęć uczestnicy zabrali upieczone bułeczki do domu, aby pokazać je rodzinie.

Następnym zadaniem dla uczniów było ubijanie masła z mleka dostarczonego z pobliskiego gospodarstwa ok. 20 litrów. Dzieci wytworzyły masło w tradycyjnej masielnicy, wygniatały i formowały masło w tradycyjną osełkę. Dzieci poznały także masło czosnkowe, które przygotowują ich babcie oraz członkowie stowarzyszenia. Poznały także zioła i dodatki do serów. W przerwach, podczas oczekiwania na wypieki, pan Krzysztof zaskoczył gości jeszcze innymi talentami – grał na gitarze i śpiewał pieśni, angażując do tego wszystkich, opowiadał także ciekawe legendy i historie dotyczące przygotowywania potraw oraz ludowych tradycji.

Ostatnim etapem zajęć było wytwarzanie sera. Dzieci wspólnie z serowarem, a także przy współpracy opiekunów i wolontariuszy, wykonały ser. Prowadzący zajęcia inspirował uczestników do tradycyjnego wytwarzania sera metodą gospodarską. Prawdziwy ser podpuszczkowy można uwarzyć w prosty sposób w warunkach domowych! Własnoręcznie wytworzony produkt jest smaczny, zdrowy, a konsumpcja i dzielenie się nim to wielka satysfakcja i przyjemność!
Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem zaangażowania i zapału młodzieży oraz opiekunów przy wykonywaniu produktów. Zajęcia zakończyły się wspólnym śpiewaniem i pamiątkowym zdjęciem. Projekt, w którym uczestniczy młodzież i seniorzy, ma na celu promocję lokalnego dziedzictwa kulinarnego, produktów już wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z Mazowsza, którą promuje stowarzyszenie.

Jest to już drugie spotkanie z panem Krzysztofem Jaworskim jakie Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie zorganizowało w ostatnim czasie. Wcześniej takie zajęcia odbyły się w okresie wakacji w ramach projektu ,,Zasmakuj w produktach lokalnych gminy Czernice Borowe” w zajęciach serowarskich brało udział ok. 30 osób dorosłych z gmin Czernice Borowe, Grudusk, Chorzele, Przasnysz. Zainteresowanie takimi zajęciami w naszym środowisku lokalnym jest nadal duże i z pewnością do nich jeszcze nie raz powrócimy.

Osoby które chciałby jeszcze skorzystać z takich spotkań już dziś prosimy o kontakt ze stowarzyszeniem ([email protected])

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Wróć do