
Ryba po grecku to danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Niemniej, wśród gości coraz częściej pojawiają się osoby, które nie jedzą mięsa ani ryb. Czy da się zrobić rybę po grecku w wersji wegańskiej? Oczywiście jest to możliwe – z pomocą przychodzi tofu, które odpowiednio potraktowane jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym.
Ryba po grecku to danie, które z Grecją ma niewiele wspólnego. Zastępując rybę tofu, danie nie będzie miało nic wspólnego ani z Grecją, ani z rybą. Niemniej, odpowiednio przygotowane może podbić kubki smakowe nie tylko wegan, ale i tradycjonalistów. Warto wypróbować ten przepis. Możliwe, że na stałe zagości w repertuarze wigilijnych potraw.
Ryba po grecku jest polskim tradycyjnym daniem, które w wielu domach jest nieodłącznym składnikiem wigilijnej wieczerzy. Nowoczesne warianty klasycznych dań nie tylko nie kłócą się z tradycją, ale także sprawiają, że staje się ona na nowo żywa. Tofu z warzywami, jako alternatywa dla ryby po grecku, z pewnością przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom znanych smaków.
Tofu robi się z nasion soi. To produkt pochodzący z Chin, a jego historia ma niemal 2000 lat. To nic innego jak wysokobiałkowy ser sojowy, który produkuje z mleka sojowego. Zarówno tofu naturalne, jak i tofu wędzone, które można dostać w sklepach nie smakuje jak ryba. Przed dodaniem tofu do naszego dania należy je odpowiednio zamarynować.
Tofu samo w sobie ma bardzo delikatny smak. Niemniej, chłonie i przyjmuje smaki przypraw i innych produktów niczym gąbka. Z tego względu jest produktem uniwersalnym, z którego da się wyczarować wiele wykwintnych dań wytrawnych, a także przepysznych deserów.
Aby tofu nabrało smaku i aromatu pasującego do wegańskiej wersji ryby po grecku, warto je dzień wcześniej pokroić w plastry i zamarynować. Do marynaty przydadzą się oliwa, sok z cytryny i przyprawa do ryb. Można na każdy plasterek tofu położyć także nori – wodorosty nadadzą potrawie rybny aromat. Ten etap można jednak pominąć.
Kiedy mamy już przygotowane tofu możemy przystąpić do przygotowania wegańskiej ryby po grecku. Niezbędne w tym celu będą warzywa takie jak: cebula, marchewka, seler, pietruszka i por. Wszystkie powinny być starte na tarce bądź, jak w przypadku cebuli i pora drobno posiekane.
Do przygotowania warzyw do ryby po grecku niezbędne są przyprawy. Warto zaopatrzyć się w większą ich ilość. Czosnek, liść laurowy czy papryka w promocji na Gazetkowo kuszą dobrą ceną, a nigdy nie jest ich w kuchni zbyt wiele. Przyprawy, którymi doprawia się zwykle rybę po grecku, będą idealne do tofu po grecku. Są to:
Na dużej patelni smażymy cebulę z czosnkiem i kolejno dodajemy starte warzywa: pora, marchew, selera i pietruszkę. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusimy przez około 30 minut. Zamarynowane tofu należy przesmażyć na drugiej patelni. Następnie, kiedy składniki ostygną należy układać warstwami tofu i warzywa – tak samo jak w przypadku klasycznej ryby po grecku.
Aby tofu po grecku nabrało aromatu i pożądanego przez wszystkich smaku koniecznie musi przez kilka godzin postać w lodówce. Identycznie jak w przypadku ryby po grecku, warto przygotować tę potrawę dzień wcześniej. Tofu po grecku to smaczna i zdrowa alternatywa dla tego tradycyjnego wigilijnego dania.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie