Reklama

Alternatywa dla ryby po grecku: tofu z papryką podbije Twoje serce!

22/12/2022 23:20

Ryba po grecku to danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Niemniej, wśród gości coraz częściej pojawiają się osoby, które nie jedzą mięsa ani ryb. Czy da się zrobić rybę po grecku w wersji wegańskiej? Oczywiście jest to możliwe – z pomocą przychodzi tofu, które odpowiednio potraktowane jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym.

Ryba po grecku i tofu - czy to dobrany duet?

Ryba po grecku to danie, które z Grecją ma niewiele wspólnego. Zastępując rybę tofu, danie nie będzie miało nic wspólnego ani z Grecją, ani z rybą. Niemniej, odpowiednio przygotowane może podbić kubki smakowe nie tylko wegan, ale i tradycjonalistów. Warto wypróbować ten przepis. Możliwe, że na stałe zagości w repertuarze wigilijnych potraw.

Ryba po grecku jest polskim tradycyjnym daniem, które w wielu domach jest nieodłącznym składnikiem wigilijnej wieczerzy. Nowoczesne warianty klasycznych dań nie tylko nie kłócą się z tradycją, ale także sprawiają, że staje się ona na nowo żywa. Tofu z warzywami, jako alternatywa dla ryby po grecku, z pewnością przypadnie do gustu zarówno weganom, jak i miłośnikom znanych smaków.

 

Czy tofu może smakować jak ryba?

Tofu robi się z nasion soi. To produkt pochodzący z Chin, a jego historia ma niemal 2000 lat. To nic innego jak wysokobiałkowy ser sojowy, który produkuje z mleka sojowego. Zarówno tofu naturalne, jak i tofu wędzone, które można dostać w sklepach nie smakuje jak ryba. Przed dodaniem tofu do naszego dania należy je odpowiednio zamarynować.

Tofu samo w sobie ma bardzo delikatny smak. Niemniej, chłonie i przyjmuje smaki przypraw i innych produktów niczym gąbka. Z tego względu jest produktem uniwersalnym, z którego da się wyczarować wiele wykwintnych dań wytrawnych, a także przepysznych deserów.

Aby tofu nabrało smaku i aromatu pasującego do wegańskiej wersji ryby po grecku, warto je dzień wcześniej pokroić w plastry i zamarynować. Do marynaty przydadzą się oliwa, sok z cytryny i przyprawa do ryb. Można na każdy plasterek tofu położyć także nori – wodorosty nadadzą potrawie rybny aromat. Ten etap można jednak pominąć.

 

Tofu po grecku – sprawdzony przepis

Kiedy mamy już przygotowane tofu możemy przystąpić do przygotowania wegańskiej ryby po grecku. Niezbędne w tym celu będą warzywa takie jak: cebula, marchewka, seler, pietruszka i por. Wszystkie powinny być starte na tarce bądź, jak w przypadku cebuli i pora drobno posiekane.

Do przygotowania warzyw do ryby po grecku niezbędne są przyprawy. Warto zaopatrzyć się w większą ich ilość. Czosnek, liść laurowy czy papryka w promocji na Gazetkowo kuszą dobrą ceną, a nigdy nie jest ich w kuchni zbyt wiele. Przyprawy, którymi doprawia się zwykle rybę po grecku, będą idealne do tofu po grecku. Są to:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

Na dużej patelni smażymy cebulę z czosnkiem i kolejno dodajemy starte warzywa: pora, marchew, selera i pietruszkę. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusimy przez około 30 minut. Zamarynowane tofu należy przesmażyć na drugiej patelni. Następnie, kiedy składniki ostygną należy układać warstwami tofu i warzywa – tak samo jak w przypadku klasycznej ryby po grecku.

Aby tofu po grecku nabrało aromatu i pożądanego przez wszystkich smaku koniecznie musi przez kilka godzin postać w lodówce. Identycznie jak w przypadku ryby po grecku, warto przygotować tę potrawę dzień wcześniej. Tofu po grecku to smaczna i zdrowa alternatywa dla tego tradycyjnego wigilijnego dania.

Aplikacja eprzasnysz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo ePrzasnysz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do