Zamknij

Kolejna partia zakażonych jaj. Zobacz czy nie masz ich w domu.

14:09, 21.05.2019 | M.S
REKLAMA
Skomentuj

Po raz kolejny, Główny Inspektor Sanitarny, wykrył pałeczki salmonelli, które pojawiły się na powierzchni skorupek jaj. Została już uruchomiona procedura wycofywania zakażonej partii, jednak warto sprawdzić czy jaja z tej właśnie partii nie trafiły do naszych domów.

Obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj:

  • Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
  • Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
  • Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
  • Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
  • Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, zakażona próbka została pobrana placówce "Eurocash” w Komornikach. Komunikat jest o tyle poważny, gdyż klientami tej placówki są sklepikarze a Eurocash także dostarcza towar do wielu sklepów spożywczych w tym działających pod marką ABC, Delikatesy Centrum, Lewiatan, Groszek. Wymienione sklepy rozsiane są po całym naszym powiecie, co z kolei oznacza, że jaja mogły pojawić się w wielu domach naszych mieszkańców.

Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Jak informuje GIS nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. 
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

 

(M.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© eprzasnysz.pl | Prawa zastrzeżone