Zamknij

Najlepsze smaki Mazowsza są w przasnyskim. Znamy laureatów

10:39, 10.05.2019 | .
REKLAMA
Skomentuj

Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku do konkursu Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Wśród nich są również potrawy z powiatu przasnyskiego.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

Laureaci i wyróżnieni z powiatu przasnyskiego:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Połoni zdobyło wyróżnione w kategorii "Ryby i przetwory rybne" za "Szczupaka faszerowanego z Połoni". (grupa producenci indywidualni)

Szczupak faszerowany z Połoni – wszystkie składniki użyte do wytworzenia produktu pochodzą  z ekologicznych plantacji. Potrawę cechuję specyficzny i delikatny smak mięsa, a jego smak  dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy.

  • w grupie producenci rynkowi: laureatem zostało Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda, pana Marka Zalewskiego z Czernic Borowych, w kategorii produkty mleczarskie za "ser wędzony z markowej zagrody"

Ser Wędzony z Markowej Zagrody – wytwarzany jest metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą. Ma kształt owalnej bryły, brązowo-złotą barwę po uwędzeniu, z charakterystycznym wzorem odciśniętej siatki w której był wędzony. Do wyrobu sera używane jest wyłącznie najlepszej jakości mleko krowie pochodzące z gospodarstwa Pana Marka Zalewskiego.

 

Pozostali Laureaci XII edycji konkursu o Laur Marszałka:

1. producenci indywidualni:

  • Chleb Na Zakwasie - powiat miński
  • „Dosiniak” Chleb Ziołowy - powiat legionowski (wyróżnienie)
  • Makowiec „Adama” - powiat nowodworski
  • Kiełbasa W Kurpiowskim Cebrze Kiełsana z Ostrołęki
  • Pasztet z Dziczyzny - powiat ostrołęcki (wyróżnienie)
  • Węgorz Wędzony z Radziwiłłowa - powiat żyrardowski
  • Ser Kozi Ricotta z Witkowizny - powiat miński
  • Galaretka Z Czarnej Porzeczki - powiat garwoliński
  • Ogórki Kiszone - powiat lipski (wyróżnienie)
  • Miód Rzepakowy (Z Klonem I Wierzbą) z Legionowa
  • Miód Wielokwiatowy z Pawłowa - powiat białobrzeski (wyróżnienie)
  • Wino z Czarnej Porzeczki Cyraneczka - powiat sokołowski
  • Porzeczkówka Magdy - powiat legionowski (wyróżnienie)

2. producenci rynkowi:

  • Chleb Żytni na Trzonie z Ziołami - powiat Radomski;
  • Chleb Żytni Razowy - powiat ciechanowski (wyróżnienie)
  • Pączki z Różaną Konfiturą - powiat radomski
  • Kindziuk po Skołatowsku - powiat płoński
  • Kabanosy Wieprzowe - powiat makowski
  • Jogurt typ Grecki z Siedlec (wyróżnienie)
  • Powidła Wiśniowo-Jabłkowe Bez Dodatku Cukru - powiat zwoleński
  • Nadwkrzański Miód z Dodatkiem Propolisu I Pyłku Kwiatowego z Żuromina
  • Wino z Czarnej Porzeczki – Winnica Dwórzno - powiat żyrardowski

Gratulujemy.

 

 

 

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

© eprzasnysz.pl | Prawa zastrzeżone