Wtorek, 25 wrzesień 2018
Pogoda na dziś:
temp. °C
temp. odcz. °C
wiatr km/h
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików coockies w Twojej przeglądarce.
Przasnysz » dzisiaj · okolice · dawniej · historia Informator » urzędy · kościoły · kawiarnie · bary · restauracje · pizzerie · hotele Zabawa » chat · konkursy Praca
Aktualności
Galeria
 
Średnie kursy walut
EURUSDGBP
4,22 zł
(-0,38%)
3,82 zł
(-0,31%)
5,88 zł
(-0,02%)
 

 
W Czernicach Borowych rozsmakowali się w produkcji serów
Źródło : Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie/fb, (16 sierpień 2018)
Rozmiar tekstu: A A A

W dniu 27 lipca 2018 r. w Czernicach Borowych odbyły się warsztaty serowarskie zorganizowane w ramach projektu ,,Zasmakuj w produktach lokalnych gminy Czernice Borowe” zadanie dofinansowane ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Warsztat poprowadził pan Krzysztof Jaworski serowar żuławski.

Na spotkaniu uczestnicy projektu z gmin: Czernice Borowe, Grudusk, Chorzele dowiedzieli się, jak przy pomocy skromnych środków i przy odrobinie pomysłowości, można wytwarzać wspaniałe sery w warunkach domowych. Uczestnicy spotkania poznali umiejętności praktycznego przygotowania sera.

Warsztat składał się z wstępnego wykładu wprowadzającego w świat serów. Wykład obejmował zagadnienia z historii serowarstwa, omawiane były techniki wytwarzania serów w różnych krajach, podstawowe zagadnienia dotyczące mleka, jako surowca serowarskiego. Z wykładu uczestnik mogli dowiedzieć się jak zorganizować sobie prosty i tani warsztat serowarski we własnej kuchni. Omówiono także podstawowe zasady prowadzenia dojrzewania sera.

Aby powstał ser potrzebne jest mleko krowie, kozie lub owcze. Do organizacji warsztatu zapewniliśmy z pobliskiego gospodarstwa ok. 35 litrów mleka udojowego z którego uczestnicy warsztatu serowarskiego uczyli się robić sery podpuszczkowe. W części praktycznej uczestnicy wykonali trzy rodzaje sera; mennonicką goudę oraz ser ręczny domowy posypywany różnorodnymi ziołami, ser z masy parzonej (parzenicę z ozdobnym logo). Są to sery typu holenderskiego i doskonale nadają się do rozpoczęcia przygody z domowym wytwarzaniem serów. W trakcie wykonywania serów pan Krzysztof omawiał poszczególne procesy.

Dzięki realizacji projektu grupa 30 osobowa poznała sekrety wytwarzania podstawowych serów, a pozyskana wiedza od pana Krzysztofa Jaworskiego - serowara żuławskiego z pewnością zachęci uczestników spotkania do samodzielnego wytwarzania znanych serów, a nawet do tworzenia własnych serowych kompozycji. Pan Krzysztof z wielką radością dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, pokazując że w warunkach domowych i przy użyciu zwykłych kuchennych sprzętów można zrobić doskonałe w smaku sery z naturalnych, świeżych produktów i nie jest to wcale zadanie trudne.

Na zakończenie pokazu przewidziana była degustacja niektórych serów, oraz lokalnych produktów kulinarnych przygotowanych przez uczestników spotkania.



  

skrót wiadomości
 
Treść opinii:
Autor:
Kod z obrazka:
Data: 17 sierpień 2018, 02:34
podobno wycieczka na dojenie kóz była udana?
kozak Data: 17 sierpień 2018, 11:07
,,... jak przy pomocy skromnych środków..." ? Jak rozumieć, że potrzebne są skromne środki skoro jeden warsztat (+ 35 l. mleka) musiał być dofinansowywany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego?
:) Data: 20 sierpień 2018, 14:03
ale z Ciebie kozak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem !  


ePrzasnysz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii internautów. Osoba zamieszczająca opinie zawierające treści zabronione przez prawo, obraźliwe, wulgarne, naruszające zasady współżycia społecznego albo naruszające prawa ePrzasnysz.pl lub innych podmiotów może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.
 
 
  strona główna O mieście :: Informacje o serwisie :: Reklama :: Nasze logo :: Kontakt  do góry  

ePrzasnysz © www.luba.int.pl 2006. 0.01 s.